Red Bull: 'budgetplafond vooral voordelig voor Mercedes en Ferrari'

De Formule 1 wil in 2021 een vast budgetplafond voor ieder team instellen. Hoe hoog dat precies wordt is nog niet vastgesteld, maar Red Bull-teambaas Christian Horner denkt dat het hoe dan ook alleen voor de twee grootste teams voordelig is.

De Formule 1 is druk bezig om de sport vanaf 2021 gelijkwaardiger voor alle deelnemers te maken. Het idee van een maximaal bedrag dat teams mogen uitgeven per jaar is dan ook niet heel gek. In theorie perk je daarmee de macht van de grootste teams in, maar Christian Horner denkt dat hele plan voordelig uitpakt voor de grotere teams. De uitgaven van die partijen zijn volgens hem bijna niet te controleren.

Het idee van een budgetplafond speelt al langer binnen de koningsklasse, maar komt er maar niet doorheen omdat gesprekken erover telkens op details vastlopen. Een daarvan is de mogelijkheid tot controle erop. Vooral bij de grote jongens kan dit problemen opleveren omdat zij vaak samenwerken met andere divisies van het bedrijf die eigenlijk niets met de Formule 1 te maken hebben. Het is onmogelijk om na te gaan hoeveel geld daaraan wordt uitgegeven en wat de precieze resultaten ervan zijn. Daardoor ontstaat een groot grijs gebied waarin deze teams kunnen opereren, en precies dat moet de Formule 1 voorkomen bij het opstellen van de nieuwe reglementen.

"Het is voor Red Bull ontzettend belangrijk dat we dezelfde kansen krijgen als onze concurrenten zoals Ferrari en Mercedes. We geloven dat we dat verdiend hebben in onze tijd in de Formule 1. Het is ontzettend belangrijk dat alle financiële restricties ook op eerlijke en gelijke basis ingevoerd worden. We moeten zorgen dat de nieuwe regels andere teams niet buitenspel zetten. Het is voor de FIA ontzettend moeilijk om de financiële reglementen goed op te zetten en eerlijk te controleren. We wachten in spanning af met welke plannen ze komen om het goed te regelen," aldus Horner.

Gelukkig heeft Christian zelf een oplossing bedacht voor het budgetplafond: er niet meer naartoe werken. Het is volgens hem vrij simpel, want een budgetplafond is niet nodig aangezien alle teams van zichzelf al het liefst zo min mogelijk uitgeven. Door het opstellen van duidelijke regels zullen de kosten automatisch lager komen te liggen. Ook helpt het volgens de teambaas mee als er meer onderdelen gestandaardiseerd worden.

"Er is volgens mij geen enkel team in de F1 dat niet graag minder kosten zou willen maken. Het gaat je niet lukken om de kosten van alle teams te reduceren naar het niveau van Sauber, er moet ergens een middenweg gevonden worden. Er moet op een bepaald moment een compromis gesloten worden wat ervoor gaat zorgen dat zowel de grote als de kleine teams er niet blij mee zijn. Dat is een echt compromis."

"Het is voor Liberty ontzettend moeilijk om met een sluitend antwoord te komen. Hoe krijg je dat in hemelsnaam voor elkaar? Mercedes heeft vandaag de dag werknemers in dienst die door verschillende afdelingen van het bedrijf beschikbaar worden gesteld aan het F1-team. Hoe moet je zoiets reguleren? Daarom denk ik dat het beter is om de druk weg te nemen van het budgetplafond en het meer te richten op de updates, type onderdelen en standaard ontwerpen. Waarom niet?"