Williams: een sterk onafhankelijk F1-team who don't need no man

Wie in de moderne Formule 1 wil meetellen in de subtop, heeft een sugar daddy of een eigen fabrieksteam nodig. Williams bleef hardnekkig zelfstandig, en was vorig jaar het slechtste team. Maar kwam dat wel door die zelfstandigheid?

Het eerste en bekendste voorbeeld van een satellietteam in de moderne Formule 1 is Scuderia Toro Rosso. Het oude Minardi heeft niet alleen qua naam een duidelijke link met Red Bull Racing, het is sinds jaar en dag overduidelijk de kweekvijver voor het grote team. Bij de modernere satellietteams is die link iets minder duidelijk, maar wel aanwezig. We hebben het hier over Alfa Romeo Sauber (Ferrari) en in mindere mate over Haas, dat echter wel uitgebreide Ferrari-support krijgt. 

Traditiemerken McLaren en Williams blijven echter hardnekkig zelfstandig, en juist die twee teams zijn de afgelopen jaren volledig naar de bodem van het klassement afgegleden. De vraag is echter of de neergang van de prestaties komt door het gebrek aan steun van een groot fabrieksteam, of dat deze teams misschien toch een klein beetje hand in eigen boezem moeten steken. We slaan er al jaren steil van achterover wat een amateuristische shitshow McLaren is geworden, iets dat pijnlijk duidelijk werd na de scheiding van Honda, en Williams lijkt de afgelopen jaren meer geïnteresseerd te zijn geweest in geld dan talent. Wanneer je twee niet overmatig getalenteerde broekies in een nieuwe auto zet, moet je niet raar opkijken dat de ontwikkeling niet opschiet.

Williams is het met deze kritiek helemaal niet eens, en weigert hand in eigen boezem te steken. Tijdens de presentatie van de nieuwe ROKit-bolide had Claire Williams tegen Motorsport weinig goede woorden over voor de nauwere banden tussen kleine en grote teams: "It's not easy currently with the way the regulations are for truly independent constructors to compete. That probably was one of the reasons we slipped back to P10 last year, based on the work going on between certain teams.

However, that falls within the existing regulations. One of the reasons we're so supportive of the work the FIA and FOM are doing at the moment [is] in order to rebuild the parts list. We're incredibly proud of the fact we're true constructors in the sense we make all of our race cars in-house ourselves."

Nou, gefeliciteerd Claire. Je team rijdt weliswaar geen deuk in een pakje boter, maar is tenminste nog wel zelfstandig. Dat schiet op. Met de regelwijzigingen voor 2021 wordt het hopelijk voor Williams om satellietteams aan te houden, tot die tijd moet de renstal alles op alles zetten om punten te scoren. "We have some great resources. We have two fabulous wind tunnels. We've got great capability at Williams and we need to make sure we're using it in the right way." Williams start het seizoen dit jaar met een herintredende Pool en een Britse tiener.