Crash met Max Verstappen in Baku was keerpunt voor Daniel Ricciardo

Bij de presentatie van Renaults R.S.19, eerder vandaag, was Daniel Ricciardo voor het eerst in het openbaar samen met de auto die hij dit jaar gaat rijden. De Australiër liet bovendien nog een lichtje schijnen op de beweegredenen van zijn vertrek.

Over Ricciardo's vertrek bij Red Bull en de al dan niet in 2018 voltrokken transformatie van Max Verstappen tot primus inter pares is al veel geschreven. We weten dat Dani zijn definitieve besluit nam toen hij op 12 km hoogte in een vliegtuig naar Los Angeles zat, en dat deze move hem hielp in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging, maar heeft Ricciardo het achterste van zijn tong laten zien?

Tegen de aanwezige journalisten in Enstone benadrukte de man met racenummer 3 nog eens dat er niet één grote reden voor zijn vertrek is, maar dat het een 'kaleidoscoop van allemaal kleine facetten is geweest'. Om vervolgens dieper in te gaan op het incident met Max Verstappen in Baku, tijdens ronde 4 van het vorige seizoen. Voordat hij bij Max Verstappen achterop reed, deed de Limburger een dubbele defensieve move:

"I didn't want to hold a grudge on that, I couldn't tell you how many pieces made up the kaleidoscope but I guess that was one of the little pieces. I mean, we both got a talking to, putting it politely. In my eyes, I guess the incident itself, I felt like I was not really in the wrong, even if I'm the one that hit him. I think most people saw the double move.

Before that there was a lot of contact, and a lot of people thought it went on too long. I guess the way it was handled at the time didn't sit too well with me. Handling the media, I get. It's a big brand to look after. I get it doesn't help if we both go off at each other. But I felt there was a bit of equal blame (from the team). And maybe it's just me being a stubborn race car driver but I didn't think it was an equal incident, is the easiest way to put it. So that was a little thing, I guess, which bothered me. But it wasn't the deal-breaker."

We zien RIcciardo zich hier nog altijd politiek uiten, maar de kwestie was 100 procent zeker groter dan hij hier doet voorkomen. Okay, misschien was het geen deal breaker, maar het was op zijn minst een katalysator voor zijn vertrek. Dat het binnen Red Bull niet allemaal pais en vree was, werd duidelijk in Oostenrijk (ronde 9 van het seizoen), toen Ricciardo in de kwalificatie weigerde als windbreker voor Verstappen te spelen. Wij durven de uitspraak wel te maken dat Baku wel degelijk een keerpunt is geweest, in combinatie met alle aandacht die naar Max ging in de toekomstplannen van Red Bull.

Renault hoopt in 2020 podiums te pakken, en vanaf 2021 voor overwinningen mee te doen.