Hypermile-extremist bouwt té bizarre Prius

Extra stroomlijn op je Prius is een nobel streven, en het levert unieke creaties op. Het resultaat van deze poging heel bizar, en het onwelgevallige plaatje - een ware poor man's McLaren Speedtail - wilden we u niet onthouden.

Ieder mens heeft zo zijn eigen hobby's. Voor de een is dit postzegels verzamelen, de ander speelt een potje voetbal, en weer een ander laat zich in het weekend compleet uitwonen in de parenclub. Het is een vrij land, dus ze doen maar. En dan heb je ook nog 'hypermiling': een hobby die maar al te vaak op een religie gaat lijken. Hypermiling is de kunst om zo veel mogelijk kilometers uit een liter brandstof (of een kWh aan batterij) te halen, en de beoefenaars van deze sport zijn werkelijk bloedirritant. Alles moet wijken voor hun dingetje, en hiermee wordt het overige verkeer meer dan eens gefrustreerd. U zou kunnen stellen dat het niet de meest sociale hobby is, en ons ontgaat volledig het praktisch nut van 20 uur lang 50 km/u rijden in je Tesla om maar te kunnen stellen dat je 1000 km uit een batterijlading hebt gehaald. 

De essentie van hypermilen is tergend langzaam optrekken, en tegelijkertijd zo min mogelijk snelheid verliezen. Als u een Toyota Prius of Honda Insight op twee wielen een rotonde ziet nemen, dan weet u: dit is een hypermiler. Ons advies: hou afstand en bijt af en toe in uw stuur, als de frustratie teveel wordt. Maar terzake: in de Amerikaanse staat Pennsylvania werd deze Prius-contraptie gespot, die qua vorm direct doet denken aan de onlangs gepresenteerde McLaren Speedtail. Alleen dan met een ander budget.

Dat is niet heel raar, want McLarens auto is vooral op lage luchtweerstand ontworpen, en dat is precies wat voor minder verbruik zorgt. Deze Prius heeft waarschijnlijk een topsnelheid die boven de 200 km/u ligt, alleen zullen we dit nooit weten: ten eerste zal de eigenaar het nooit over zijn hart kunnen verkrijgen om zoveel benzine te verbruiken en ten tweede rukt de wind op die snelheid waarschijnlijk alle houtje-touwtje-modificaties van de auto.

Ondanks de wat lachwekkende verschijning, moet je wel toegeven dat de eigenaar zich weinig moeite heeft bespaard om tot een extreem gestroomlijnde creatie te komen. De druppelvorm van de Prius is hier in extremis doorgetrokken. De auto heeft piepkleine buitenspiegeltjes en side skirts, alle naden en wielen zijn compleet dichtgeplakt (niet te hard remmen dus), en de korf op de kont - met zonnepanelen? - heeft functionerende lichten en een stuk rubberen slang om de uitlaatgassen weg te laten lopen. Ook zijn de antenne en de achterste ruitenwisser verwijderd, en waarschijnlijk zit er minstens 5 bar in de bandjes. Dit is wel iemand die zijn hobby serieus neemt, maar als het u om het even is, hebben we toch liever deze Prius met 1.000 pk. De foto's verschenen op de Facebook-groep Oppositetalk, en werden opgepikt door Jalopnik.

Een jaar of vijf, zes geleden was er een Amerikaans hypermile-duo, dat zeer actief was met een Jetta/Passat TDI. Record na record werd gebroken, in een rijdende reclamezuil voor Volkswagens clean diesel-campagne. En toen kwam dieselgate.... Vergeef ons als we in retrospect een beetje Schadenfreudig worden van die PR.