BREXITGATE. Honda sluit fabriek in Engeland

Het aftellen tot de totaalfaal van het perfide Albion is begonnen. Met nog 39 dagen te gaan heeft Honda vast de handdoek in de ring gegooid: de fabriek in Swindon en alle 3.500 arbeidsplaatsen verdwijnen. 

Terwijl Honda net de Europese banden aantrekt met de motorbouw voor de Formule 1-teams van Red Bull Racing en Toro Rosso, gooit het de eigen autofabriek dicht. De enige fabriek van Honda in de Europese Unie sluit, wellicht omdat hij binnenkort toch niet meer in de EU ligt.

Vorige week kondigden de Japanners al aan dat er vijfhonderd tijdelijke banen bij de fabriek verloren zouden gaan. Het besluit om de hele fabriek per 2022 te sluiten is een nieuwe klap voor Groot Brittannië en de Britse auto-industrie. Als het slechte nieuws zo door blijft gaan smelt de hele economie van het Verenigd Koninkrijk in korte tijd weg. 

Sowieso zou de fabriek in Swindon al zes dagen sluiten zodra Brexit een feit is. Tijdens de sluiting wil de fabriek ervoor zorgen dat ze genoeg onderdelen klaar hebben liggen om vertragingen bij de douane voor te zijn. Collega-autoproducent (hoewel in een andere categorie) Aston Martin heeft een dan weer scenario met auto's die al op een geheime plek in Europa staan. Jaguar Land Rover zette alvast 10 procent van het Britse personeel op straat, terwijl het net een nieuwe fabriek in Tsjechië opende. Uiteraard zal Honda zeggen dat Brexit geen factor is voor de sluiting en, ja hoeveel Civics ziet u buiten rondrijden.