Kleine tweezitters zijn razend populair in grote steden met weinig ruimte. Bezoek steden als Parijs of Rome en u struikelt er over de particuliere Smarts (nagenoeg exclusief met verbrandingsmotor, dat wel), en de Car2Go's. In dat opzicht is het eigenlijk raar dat er nog niet meer betaalbare elektrische stadsautootjes ontwikkeld zijn. In 2011 zagen we op de IAA in Frankfurt even een boom in - vaak driewielige - stadsvoertuigen (Opel RAK-e, VW NILS), maar deze proefballonnetjes verdwenen geruisloos aan de horizon.
In 2019 lijken de fabrikanten het weer langzaamaan te gaan proberen: Seat heeft een stadsvoertuig aangekondigd, en Citroën lanceert de Ami1: een tweezits elektrisch voertuig van slechts 2,5 meter lang met dezelfde naam als Citroëns fameuze '3CV' uit de sixties en seventies.
Het Franse concern, dat dit jaar zijn 100ste verjaardag viert, prijst de tweezitter aan als "het antwoord op de nieuwe klantbehoeften en op de uitdaging van de energietransitie die in stedelijk gebied gaande is" Met andere woorden: de grote steden zijn nu nog van de Smarts en deel-Zoe's, maar wij willen ook een deel van de actie.
Om de vergelijking met de bestaande Twizy even door te trekken: ook dde Ami1 kan zonder B-rijbewijs gereden worden, en het is eveneens een tweezitter. In de Citroën zit je echter niet achter elkaar, maar naast elkaar. Met een Twizy rij je ook al niet als een motor tussen het langzaamrijdende verkeer door, dus kan je een concurrent net zo goed breder maken.
Citroën is van plan het ding aan te bieden via elke mogelijke vorm van niet-bezit: van een huur vanaf 5 minuten tot een leaseperiode van 5 jaar. De Ami One meet 2,5 x 1,5 x 1,5 meter en heeft een draaicirkel van 8 meter. Het bereik bedraagt 100 km, en opladen kan in een uur of twee. Vooralsnog is het een concept, dat lekker minimalistisch oogt: lusjes om de deur mee dicht te trekken, een groot opbergvak voor de benen van de passagier, en een paar LED-strips, met hier omheen een pod. We zijn alleen niet zo zeker over de feature waarbij je je smartphone in een gleuf achter het stuur deponeert. Dat lijkt een recept voor verloren telefoons. Hoe het dingske verder werkt? Autovisie ging langs bij Citroën, en deed een deep-dive: