Met deze gedragingen krijgt u truckers volledig over de zeik

Vrachtwagenchauffeurs: er wordt nog wel eens op gekankerd, maar verplaatst u zich eens in de trucker. Deze moet op dagelijkse basis dealen met een flink contingent idioten, die om de een of andere reden een rijbewijs hebben. Hier hun grootste ergernissen.

Truckers zijn af en toe totale imbecielen die hun combinatie zonder pardon overal tussen en voor smijten, en ergerlijk lang de linkerbaan bezet houden omdat ze zo nodig 1 km/u harder moeten rijden dan de rest. Maar meestal (afgezien van oostblok-cowboys) zijn het echter totale professionals die een engelengeduld hebben, en dagelijks geconfronteerd worden met rare strapatsen die bepaalde muppets in personenauto's uithalen.

De logistieke dienstverlener Logistic Force zag de lijstjes met ergernissen van automobilisten, en dacht 'dat kunnen wij ook'. Ze ondervroegen hun 'nationaal chauffeurs onderzoek [sic] 2019' ruim 1.100 truckers, en dit was het resultaat:

Verkeersergernissen top 5
1. Automobilisten die op de snelweg bij het uitvoegen plotseling voor de truck schieten.
2. Agressie in de vorm van bewust remmen voor de truck.
3. Afgeleide medeweggebruikers door mobiele telefoons.
4. Automobilisten die langzamer rijden dan 80 km per uur op de snelweg.
5. Weggebruikers die geen richting aangeven bij een rotonde.

We kunnen ons eigenlijk wel goed vinden in deze lijst: de bovenste gedraging is gewoon gevaarlijk voor truckers, en bovendien: hoe moeilijk kan het in godesnaam zijn om 300 meter voor je afslag alvast op de rechterbaan te zitten?? Moderne trucks hebben vaak een automatisch remsysteem, dat in werking treedt als een auto besluit zichzelf 5 meter voor een truck te planten. Gevolg: het koffiezetapparaat, de papieren en de gehaktstaaf vliegen tegen de voorruit, en de temperatuur in de cabine loopt op tot het kookpunt. Niet aardig.

Automobilisten die langzamer dan 90 (meestal de kruissnelheid van de rappere trucks) rijden op de snelweg zouden inderdaad preventief moeten worden geruimd, die zoeken hun weg maar via N-wegen. Het is echt niet moeilijk om minimaal 95-100 km/u te rijden, en ook dan rij je nog uitermate zuinig. Aan automobilisten die een rotonde verlaten zonder richting aan te geven hebben wij al een broertje dood, en wij besturen geen combinatie van 30 ton met 18 versnellingen. Heeft u enig idee hoe veel energie en moeite het kost om een truck vanuit volledige stilstand weer op gang te krijgen, in tegenstelling tot kunnen blijven rollen?

Voor mensen die bewust remmen voor trucks hebben we maar één remedie. Doe als onderstaande trucker. Als de politie erbij komt zou hij een medaille moeten krijgen, in plaats van een boete.