Het mes erin: Bram Schot gaat €15 miljard besparen bij Audi

Audi staat aan de vooravond van een flinke snij-operatie: het merk met de vier ringen gaat onder leiding van de nieuwe topman Bram Schot flink afslanken. De kernpunten: miljardenbesparingen en een grotere focus op China.

Wie naar de cijfers van de afgelopen jaren kijkt, merkt op dat Audi steeds meer achterop begint te raken bij concurrenten BMW en Mercedes. Zowel in omzet, winstmarge als afzet lopen de Ingolstadters uit de pas. De nieuwe topman Bram Schot zal er een flinke kluif aan hebben, maar hij schijnt vol enthousiasme zijn tanden in de materie gezet te hebben. Zoals een leider hoort te doen. In een interview met het Duitse Handelsblatt ontvouwt de geboren Rotterdammer een deel van zijn plannen. 

Het eerste probleem is er eentje waar wel meer grote concerns mee te maken hebben: teveel managers. Schot plant zo'n 10 procent van de managers weg te snijden, en - ja hoor, daar is 'ie - meer vrouwen in het bedrijf te betrekken: "Wir müssen jünger, dynamischer und weiblicher werden“. Ook het motorenaanbod moet gestroomlijnd worden. Eerlijk gezegd leek ons dit al aardig het geval, vooral omdat de vier- en zescilinders al gedeeld worden met de volumemerken van Volkswagen, en de fancy zes- en achtcilinders met de luxemerken. Maar wellicht kan er hier en daar een variant geschrapt worden, of een motor-bakcombinatie. Audi gebruikt momenteel drie verschillende soorten transmissies in zijn modellen: de handmatige, de DSG en de traditionele automaat met koppelomvormer.

Iets waarover de Nederlandse topman niet spreekt, maar wat wel in de wandelgangen klinkt, is het schrappen van de nachtdienst in Ingolstadt. Tussen 22 en 6 uur zijn hier nu enkele honderden dure werknemers aan de slag, die voor de onorthodoxe uren ook nog eens een vette toeslag beuren. Het lijkt - ook gezien de dalende verkopen - niet meer dan logisch dat deze shift als eerste op het hakblok gaat.

Door een combinatie van omzetstijging en kostenbesparingen moet het bedrijfsresultaat tussen 2018 en 2022 met 15 miljard euro stijgen, maar het volume hoeft niet hard omhoog: de extra inkomsten moeten dus vooral komen van meer inkomsten per verkochte auto. De genoemde 15 miljard is nog eens 5 miljard meer dan Schots voorganger - de in ongenade gevallen Rupert Stadler - voor ogen had. Schot spreekt van een verdere focus op China, Audi's belangrijkste markt. Om op je sterkste markt on top te blijven is inderdaad verstandig, maar het lijkt ons geen slecht idee om eens te kijken naar de VS, waar Audi flink achterloopt op concurrenten BMW en Mercedes. In de VS wordt immers het spul met de hoge marges weggezet. 

Samenvattend: het toekomstige Audi moet slank en rank zijn, en Schot gaat hiervoor zorgen. Over de managers-capaciteiten beschikt hij zeker, en de man komt op ons over als een no-nonsense leider die autoriteit niet schuwt. Maar dat zal u niet verbazen, gezien het feit dat hij het tot bovenaan een groot Duits bedrijf heeft geschopt. Dan moet je kunnen blaffen én bijten.