Audi geeft SQ5 nieuwe powerdiesel

Zo lang er diesels worden gekocht, blijven ze van tijd tot tijd een superbroer krijgen. In het geval van de Audi Q5 is dat de SQ5 TDI die 347 pk levert dankzij allerlei compressors, turbo's en hybride-hulpjes.

We kenden de tweede generatie Audi Q5 al als SQ5, maar de dieselvariant van de kleinemedium SUV uit Ingolstadt was er nog niet. Tot nu, want Audi schept een 3.0 V6 TDI in het vooronder van de auto en noemt hem voortaan SQ5 TDI.

Het is de bekende drieliter V6 met milde hybride, turbo en een elektrische compressor voor dat beetje extra push als de uitlaatgassen nog niet snel genoeg stromen om de turbo's op te spoelen. Die laatste toevoeging voorkomt het wachtende gedrag bij tempowisselingen waar we bij de A7 Sportback die we onlangs testten tegenaan liepen. De elektromotor drijft het turbinewiel aan tot 65.000 toeren en geeft snel 1,4 bar turbodruk.

De milde hybride van het 48 Voltssysteem zorgt ervoor dat de opgeslagen remenergie op handige momenten net even een duwtje kan geven. De hele combinatie van motor en hulpjes zorgt ervoor dat de SUV in 5,1 seconden naar de honderd sprint en dat de top op een (begrensde) 250 kilometer per uur ligt dankzij 347 pk en 700 Nm. De benzineslurpende SQ5 doet 5,4 seconden, 354 pk en 500 Nm.

De SQ5 krijgt standaard een achttraps tiptronic-automaat mee om de kracht naar de wielen te transporteren. Uiteraard zijn die alle vier aangedreven dankzij de quattro permanente vierwielaandrijving. Al naar gelang de vraag worden de krachten 60:40 voor/achter (standaard) tot 70:30 of 15:85 verdeeld. Optioneel kan Audi ook een sportdifferentieel leveren dat de krachten ook links en rechts verdeelt. Ook als extra te bestellen: dynamic steering, waarbij de stuurhoek en stuuruitslag op de snelheid worden aangepast.

De nieuwe SQ5 TDI staat in maart bij de dealers en krijgt ook tegen die tijd pas een definitieve prijs mee.