1.085 pk sterke voetgangerprikker van stokoud merk

Hispano Suiza is een naam die je tegenwoordig vrijwel alleen nog in een museum of bij een oldtimerclub tegenkomt, maar het vooroorlogse automerk wil aan een tweede leven beginnen. En deze wedergeboorte begint uiteraard met een 1.000+ pk sterke supercar.

Voor de Tweede Wereldoorlog vocht Hispano Suiza in het domein van de extreem luxe auto’s met merken als Rolls-Royce en Maybach. Een financiële crisis en de Spaanse burgeroorlog deden de zaken geen goed en in 1938 verscheen de laatste auto.

Momenteel claimen twee bedrijven het recht te hebben op de merknaam en beiden werken aan een nieuw model. Hispano Suiza Cars ontwikkelt de elektrische en nog niet getoonde Carmen en Hispano Suiza Automobile Manufaktur AG troeft ze nu af met deze Manguari HS1 GTC die gewoon op dode dinosaurussen vertrouwt als brandstof. Het is een compacte tweezitter met een eeeeuh... opvallend uiterlijk. 

De lage voorzijde biedt plaats aan een enorme grille met in het midden het beeld van een vliegende ooievaar; het symbool van het oude merk en de ideale mascotte om onoplettende voetgangers mee in hun benen te prikken.

Onder de koolstofvezel huid wordt het pas echt interessant, daar vinden we de 5,2 liter V10 die we kennen uit de Lamborghini Huracán en Audi R8. Alleen in deze 1.780 kilo zware nieuweling is de middenmotor voorzien van een twinturbo en elektrische compressors die er mede voor zorgen dat het vermogen uitkomt op 1.085 pk en het koppel op 1.050 Nm. Als dit via de achterwielen het asfalt bereikt, lanceert de Manguari HS1 in 2,8 seconden naar 100 km/u om uiteindelijk pas bij 380 km/u op de vingers getikt te worden door een elektronische begrenzer. 

Het mag duidelijk zijn dat dit model zich niet richt op de Kia-koper en dat blijkt zeker als je een blik werpt op het prijskaartje. Voor 2,2 miljoen euro (uiteraard exclusief belastingen) mag je één van de driehonderd geplande exemplaren aanschaffen. Buitenkansje! 

De optimistische nieuwkomer op de automarkt hoopt eind 2019 met de productie de beginnen, maar zal voor die tijd ongetwijfeld nog een kleine juridische strijd moeten voeren over de rechten op de historische naam. Mochten ze die winnen, dan is het nog maar de vraag of er genoeg kopers zijn te vinden voor een extra gepeperde Huracán in een 2,2 miljoen euro kostend jasje met een voetgangersprikker in de grille. Tot de eerste exemplaren uit de Zwitserse fabriekshal rollen geven we deze nieuweling dan ook vier uit vijf Mullers op de luchtkastelenschaal.