OEPS. Is dit de nieuwe Porsche 911 Turbo?

Vroeg lek komt vroeg.

Sinds het internet een jaartje of 20 geleden groot werd, zijn lekken in de autowereld aan de orde van de dag. Kan gebeuren, en steeds vaker is een 'lek' gewoon keihard onderdeel van de PR-strategie. Immers: als een auto een paar dagen voor de onthulling 'lekt', schrijven media er twee keer over. Pijnlijker wordt het wanneer een model lekt dat pas over een jaar onthuld had mogen worden. Dat lijkt hier het geval, want op Intercrème zijn foto's opgedoken vanuit Porsches fabriek in Stuttgart-Zuffenhausen. Hier rollen de 911'jes van de band, en op de foto zien we wat zeer waarschijnlijk de nieuwe 992 Turbo is. Een model dat nog lang niet onthuld had mogen worden.

De auto is allereerst te herkennen aan de turbo-heupen met de klassieke luchtinlaten. En ja, de GT3 RS kreeg deze met de 991-generatie ook, alleen is dit never nooit een GT3-model. Daar is hij veel te understated voor, en een vaste achtervleugel ontbreekt. Bovendien kloppen de uitlaten meer met een Turbo dan met een GT3 (die centraal geplaatste uitlaten heeft): onder de Panamera Turbo zitten dezelfde pijpen.

De onderste afbeelding is overigens een spiegeling van de bovenste, dus ook al lijkt het alsof de auto van twee kanten gefotografeerd is, hij is daadwerkelijk alleen vanaf de linkerkant op de foto gezet. De huidige Porsche 911 (991) Turbo maakt gebruik van een 3,8 liter grote boxer-zescilinder met 540 pk en 710 Nm, het is de vraag of de Duitsers bij de nieuwe (992-) generatie in staat zijn te downsizen naar de 3.0, die in alle andere modellen ligt, of toch voor een doorontwikkeling van de klassieke 3.8 gaan. Het zou een hele prestatie zijn om minimaal 700 Nm aan draaimoment uit de nieuwe drieliter te trekken.

Hoe het ook zij: als dit de nieuwe 911 Turbo is - en die kans is groot - zit er iemand in Zuffenhausen flink te balen. Bij de vorige 911 kwam de Turbo pas een kleine twee jaar na de première van het model: de 911 debuteerde op de IAA in Frankfurt in 2011, de Turbo en Turbo S werden pas aan het einde van de zomer van 2013 getoond. Nu zijn we pas een paar maanden van dit tijdstip verwijderd.