Roundup: Formule 1-wintertest 2019, week 1

De eerste week van de wintertests in Barcelona is voorbij, wat betekent dat we op de helft van het testwerk zitten. Tijd voor een roundup van wat er deze week gebeurde.

Wat kunnen we na een week vanaf de zijlijn te hebben gekeken, concluderen? Mercedes laat nog niet het achterste van de tong zien en de Honda-motoren lijken uitstekend te functioneren (zeker als we Max Verstappen mogen geloven), gezien het grote aantal rondes dat zowel Red Bull als Toro Rosso neerzette. Hier en daar gebeurde er bij een out-lap een slippertje in de grindbak, omdat de banden dit jaar kouder uit de warmers komen. Het overkwam onder anderen Kimi Raikkonen en Alexander Albon.

De rookies doen erg weinig verkeerd, er viel geen noemenswaardige crash voor deze week. Verder viel vooral het braggen van Haas-sponsor Rich Energy op, en natuurlijk de slechte start die Williams maakte. Force India bleef een beetje onder de radar, en maakte ook weinig kilometers. Renault reed niet onverdienstelijk, maar ondervond hier en daar een technisch probleem. Ferrari wordt door alles en iedereen ondertussen flink gehypet. Het rode team maakte dan ook een prima indruk in de eerste week. Ook Alfa Romeo oogde sterk, met rappe tijden.

Tijdens het testwerk komt er van alles kijken: er wordt gereden met een Heras-hekwerk en/of flow-vis paint om de luchtstormen in kaart te brengen, en daarnaast worden er ook gewoon rondjes gereden: lange simulaties, iets rappere rondjes, maar ook rondjes vlak achter een andere auto, om zo te checken hoe de neerwaartse druk met de nieuwe voorvleugels in de 'vieze lucht' is. Dat laatste zagen we Sebastian Vettel doen bij Carlos Sainz, en zijn Ferrari schudde wel degelijk nog met het koppie:

Maar hoeveel rondjes werden er uiteindelijk gereden, en op wat voor tempo? Een overzicht van de snelste rondes en de compound waarop ze gereden werden (C1 is het hardst, C5 het zachtst), en daaronder de totale productie per team in deze vier testdagen: