JAWOHL. Volkswagen lanceert Touareg V8 TDI

Deze zag u niet aankomen: in een tijd van dieselhaat en terugtrekkende bewegingen van fabrikanten, klapt Volkswagen er vol op met een Touareg V8 TDI. Wat verfrissend, en vet tegelijkertijd.

We kijken niet zo snel meer ergens van op, maar dit is toch wel een aangename verrassing. De V8 TDI krijgt een tweede leven - against all odds, om Phil Collins te parafraseren. De krachtbron, door Porsche en Bentley in de ban gedaan, en - in Nederland althans - ook niet meer in de Audi Q7 (als SQ7) leverbaar, komt geheel onverwacht terug in de Volkswagen Touareg. De Duitsers gooiden deze bombshell zojuist bij ons over de schutting.

Grote (diesel-)motoren zijn altijd al een prestigedingetje voor Volkswagen geweest: de Touareg werd in vorige levens al met een W12 en een V10 TDI uitgerust, en laten we de krankjoreme Audi Q7 V12 TDI niet vergeten. Met de hele dieselgate-affaire en het volledig verdwijnen van de V8 TDI uit de lineup waren we van mening dat we de motor nooit meer gingen zien. De Duitse ingenieurs zeggen echter 'hold my Weizen': ze hebben de afgelopen maanden in de testlaboratoria aan de motor geschuurd, geschaafd, en geslepen, met als resultaat dat het ding nu volgens de Euro 6d temp-norm presteert en een keiharde comeback maakt.

De eerste adoptant van de bewerkte V8 TDI is kernmerk Volkswagen zelf, met de Touareg. De Touareg V8 TDI - de overtreffende trap van de vorige week aangekondigde 3.0 V6 - heeft 421 pk en een monsterlijke 900 Nm. 0-100 gaat in 4,9s en de topsnelheid ligt op 250 km/u. Het gevaarte debuteert op de autosalon van Genève, en is te zien als een dikke middelvinger naar alle dieselhaters die zo gretig (en ook wel terecht) op Volkswagen doken. En dat soort onverzettelijkheid kunnen wij wel waarderen.

Er is een kleine 'maar': het betreft een 'near-production concept car'. Maar die V8 TDI gaat er gewoon weer komen. Zo niet, dan kijken we VW nooit meer aan.