Man verbrandt levend in gecrashte Tesla

Een Amerikaan is dit weekend levend verbrand nadat hij in zijn Tesla Model S tegen een boom klapte en de auto vlam vatte. Omstanders claimen dat de deuren niet open konden.

Na een reeks dodelijke Tesla-crashes waarbij de Autopilot als schuldige aangewezen, is er nu een nieuwe reden waardoor je doodgaat in een Tesla: de deuren gaan niet open na een crash. Tenminste, dit meldden omstanders van een ongeluk dat afgelopen zondag plaatsvond in Miami, Florida.

Een man reed naar verluidt met hogere snelheden al slingerend door het verkeer. Hij verloor de macht over het stuur en ramde een palmboom. Dat het er hard aantoe ging is wel te zien aan de foto. De Tesla vatte snel na de aanvaring vlam en omstanders wilden de man in de auto bevrijden, maar deze kregen de deuren niet open. De deurklinken, die bij een Model S in de deuren verzonken zitten, kwamen met geen mogelijkheid omhoog. Ook bleven de airbags opgeblazen waardoor de man klem zat. Pogingen van een agente om ramen in te slaan mislukten. 

"We were there. My husband tried to break the back window out. The airbags didn’t deflate after the crash and trapped the person inside. We couldn’t even see inside the car because all of the bags filled the car. The doors couldn’t be opened. We had only a couple of min. Several people were trying to find ways to get to the driver but the car doors and bags trapped the driver and kept us from getting to him before the car was taken over by fire. It was like the fire had an accelerant." aldus een omstander die probeerde te helpen.

Tesla heeft al commentaar gegeven op het incident. Het geeft aan dat de deurhendels normaliter naar buiten komen bij een ongeluk. Mocht dit niet gebeuren doordat het systeem te zwaar beschadigd raakt, dan is de procedure om ramen in te slaan. Daarnaast heeft het al contact gezocht met de lokale autoriteiten en werkt het volledig mee aan het onderzoek.

Ondertussen hebben de bergers de auto al meerdere keren moeten blussen. Het accupakket is volgens hen al drie keer opnieuw in de fik gevlogen terwijl de auto in de opslag lag. Volgens Tesla is het dan ook het beste om een gecrashte Model S in een open ruimte te stallen waarbij er in een straal van vijftien meter rondom de auto niets staat.