Mercedes-AMG GLE53 4MATIC: zescilinder-SUV met 435 pk

Nieuwe dag, nieuwe AMG-variant! Mercedes' performancedivisie is de laatste jaren flink aan het goochelen met cijfers, en gezien het grote modellenaanbod is er een oneindig aantal combinaties mogelijk. De nieuwste: een GLE53 4MATIC+.

Wie Mercedes' naam- en badgestrategie wil begrijpen, doet er goed aan een master in de wiskunde te hebben. Elke dag verandert er wel iets bij de Duitsers. De ML (M-Klasse) heet sinds een paar jaar GLE. Wie hier een AMG-versie van wil hebben, kan kiezen uit een volvette GLE 63 AMG, of een AMG-light - met zescilinder. Dit was tot voor kort een GLE 43 - met 3.0 V6, maar wordt nu opgeschaald naar een GLE 53 - met de nieuwe zes-in-lijn en hybridehulpjes. De vermogensstijging van 401 naar 435 pk rechtvaardigt kennelijk een sprong van '43' naar '53'. Bovendien sluit de GLE 53 beter aan bij de GLE450 (367 pk/500 Nm) met dezelfde motor en EQ Boost.

Dat gezegd hebbend, de GLE53 is een lekker ding. Wie per se een V8 wil hebben kan voor de 63 gaan, maar voor de rest van de kopers zal 435 pk afdoende zijn. De 2.999 cc grote zes-in-lijn met enkele turbo is goed voor 435 pk en 520 Nm, de elektrische compressor (EQ Boost) van het 48 volt-systeem levert maximaal 22 pk en 250 Nm. 0-100 km/u gaat in 5,3 seconden en de top ligt geheel in lijn met het herenakkoord op 250 km/u. De '53' is vooral van achteren makkelijk herkenbaar aan de dubbele ronde uitlaatpijpen aan weerszijden.

De GLE 53 krijgt de fameuze Panamericana-grille, een verwijzing naar de Mercedes-racers die in de jaren '50 de fameuze Panamericana-rally reden. Tot voor kort bewaarde Mercedes de 15 verticale spijltjes alleen voor de echte topmodellen, maar inmiddels denken de strategen kennelijk 'to hell with exclusivity, we kwakken dat ding gewoon op elke AMG'.

De GLE 53 is altijd gekoppeld aan een 9-traps automaat met vierwielaandrijving. De SUV beleeft volgende week zijn debuut in Genève en zal vervolgens in de loop van dit jaar op de markt komen. De kans is groot dat hij de GLE 43 uit de markt drukt, dat gebeurde bij de E-Klasse immers ook. Sterker nog, dat weten we wel zeker: de GLE is onlangs vernieuwd, en momenteel slechts in twee varianten verkrijgbaar: de GLE 450 en de GLE 300d. De oude GLE Coupe is nog wel gewoon op de markt, maar laten we de zaken niet nóg ingewikkelder maken dan ze al zijn.