D66-meisje geeft elektrische auto parkeerkorting

De eigenaar van een elektrische auto wordt van alle kanten bestookt met kortingen en subsidies. Als het aan de overheid ligt, komt daar binnenkort nog één bij: minder betalen voor het parkeren van de Tesla.

Voor veel Nederlanders is het niet weggelegd om elektrisch te rijden, want het is nog steeds rammend duur om een elektrobak te kopen. De overheid probeert daarom op allerlei manieren de elektrische auto aantrekkelijker te maken. Dat gebeurt bijvoorbeeld met een subsidie waar alleen de rijken van kunnen profiteren. Maar nu komen ze er met één die ook de minder bedeelde accuzoemer treft: vanaf 2021 mogen gemeenten korting op de parkeertarieven geven voor elektrische auto's. Benzine- en dieselrijders blijven de volle mep betalen.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) heeft het wetsvoorstel ingediend. Daarin staat dat gemeenten zelf mogen bepalen hoeveel korting ze aan bestuurders van uitstootloze auto's geven. Er staat ook in dat de korting niet bedoeld is voor extra zuinige auto's. Dat helpt namelijk niet mee aan het doel van de maatregel: de overgang naar 'zero-emissie'.

De D66-bewindsvrouw denkt oprecht dat deze korting mensen over de streep trekt om nu toch eens meer dan een ton in euro's uit te geven aan een nieuwe Tesla, of dat ze dan toch die I-Pace wel kopen. Die is immers toch zo terugverdiend doordat je elke zaterdag €1,35 aan parkeerkosten uitspaart tijdens het wekelijkse boodschappenrondje.