Heel Suriname in de rij door wegenbelasting

Belasting is een soort olievlek die alsmaar groter wordt en helaas nooit opgeruimd wordt. Zo is wegenbelasting een nieuwe taks die nu Suriname heeft bereikt. En het levert enorme wachtrijen op.

Of het wegennet er echt beter van gaat worden is de vraag (slechts tien procent van de opbrengst gaat naar infrastructuur), maar feit is dat je vanaf morgen moet betalen om Surinaamse wegen te berijden. Daarbij maakt het niet uit of je een auto, truck, trekker, of motor rijdt: betalen zul je. Heb je je auto gewoon in de berm laten liggen omdat hij het niet deed? Jammer, moet je gewoon wegenbelasting voor betalen, of zoals het daar heet: rij- en voertuigenbelasting.

Om de overgang een beetje soepel te laten verlopen had de regering in Paramaribo bedacht dat het wel handig was om ieder flink wat tijd te gunnen om de eerste keer af te rekenen. Vanaf 15 november gingen de loketten open en kon iedereen ervoor zorgen dat hij voor 1 maart 2019 afgerekend had.

Helaas werkte dat idee niet helemaal. Vandaag is de laatste kans om op tijd af te rekenen en dus staat half Suriname in de rij met alle gevolgen van dien. Er wordt zoveel afgerekend dat de computersystemen om de haverklap vastlopen. Gevolg van al die toestanden is dat de gemiddelde wachttijd voor een 'belastingsticker' (het bewijs dat je betaald hebt) ongeveer drie uur bedraagt.