Tesla introduceert langverwachte instap-Model 3 van $35.000

Tesla heeft, drie jaar na de onthulling van de Model 3, en anderhalf jaar na de start van de productie, eindelijk de Model 3 van $35.000 aangekondigd. Het betreft de standard range, met een Amerikaans bereik van 220 mijl (354 km).

Op 31 maart 2016 (en momenteel pagina 18 van ons Model 3-archief) toonde Tesla de Model 3 voor het eerst aan het publiek, met de belofte dat de auto een vanafprijs van $35.000 zou krijgen. Het bedrijf houdt woord, ook al moesten we er een kleine drie jaar op wachten. Maar aan de andere kant: er zijn zat conventionele fabrikanten die jaren na het tonen van een concept nog geen auto op de markt hebben. Een beetje geduld moet je als consument wel hebben.

Vanochtend rolde Tesla een update van zijn Model 3-programma uit, inclusief Standard Range-varianten. Tot nu toe waren alleen de Mid- en Long Range verkrijgbaar. 

Hoe de modellen technisch exact in elkaar zitten weten we niet zeker, maar we weten wel dat de accupakketten van de Long- en Mid-range fysiek van elkaar verschillen. We gokken dat de Standard- en Mid Range hetzelfde pakket aan boord hebben, dat softwarematig op verschillende reikwijdtes wordt gebracht. De Standard Range Plus onderscheidt zich naast een groter bereik ook met een beter interieur van de instapper.

Het model komt over ca. 6 maanden naar Europa, de eerste klanten hebben hier dus in september hun - oneerbiedig gezegd - schraap-Tesla. Bij de aankondiging geeft Tesla-baas Musk ook een eigen inschatting van wat volgens hem de sweet spot voor de meeste consumenten is: een Standard Range Plus met Autopilot. We gokken echter dat er meer mensen - door het relatief kleine prijsverschil - voor een Mid Range zullen gaan. Zeker met ongunstige weersomstandigheden wil je een beetje reserve hebben, en alle ervaringsdeskundigen zeggen ook 'als je het budget ervoor hebt, koop dan een zo groot mogelijk accupakket'.

Tesla schakelt vanaf nu over naar 100% onlineverkoop. Wie een Tesla wil testen kan er eentje aanschaffen, en als hij niet bevalt, binnen 7 dagen en maximaal 1.609 gereden kilometers weer terugbrengen. In dat geval belooft Tesla USA het volledige aankoopbedrag terug te betalen. Het onlinemodel betekent dat bijna alle Tesla Stores eraan gaan, er blijven er alleen een paar in high-traffic locations. Met de besparingen - die ook al ontstaan door het snijden in personeel en het schrappen van de referral-programma's - moet de Model 3 van $35.000 mogelijk zijn. Dat, en Tesla weet dat een deel van de klanten zeker nog enkele opties op zijn Model 3 Standard Range zal bestellen.

Naast het grote nieuws van de $35.000-Tesla, kondigt het bedrijf enkele tweaks op andere modellen aan: door een firmware-upgrade wordt het bereik van de long range-versie met achterwielaandrijving opgetrokken tot 325 mijl (523 km), wordt de topsnelheid van de Model 3 Performance opgetrokken naar 162 mph (261 km/u), en krijgt elke Model 3 bij benadering 5% meer piekvermogen.