Dit wordt de eerste elektrische Seat

Het klinkt als een Marokkaans-Limburgse liefdesbaby, maar het is eigenlijk Seats tegenhanger van de Volkswagen ID: de el-Born. De volledig elektrische Spanjaard debuteert volgende week in Genève, en gaat volgend jaar al in productie.

Het Volkswagen-concern zet het komende decennium vol in op elektrisch, en dus trekt het ook de dochter-/zustermerken mee in de vaart der volkeren. Seat geeft een eerste aanzet met een volledig elektrisch model, dat het midden houdt tussen een hatchback en een kleine MPV. Hij heet de el-Born, en komt 420 km ver op een batterijlading. Qua dimensies moeten we vooral denken aan de Ampera-e van Opel. 

Het is nu nog een concept, maar in 2020 moet in de Duitse fabriek in Zwickau een productieversie van de el-Born van de band rollen. Hiermee is Seat - na Volkswagen - het tweede volumemerk in de groep dat een elektrische productieauto op de markt heeft. Anders gezegd: het wordt het tweede merk dat een auto bouwt op het MEB-platform, de elektrische variant van het MQB-platform.

De el-Born heeft een accupakket van 62 kWh in de vloer, doet 0-100 in 7,5 seconde en kan in 47 minuten 'volgeladen' worden (hiermee wordt doorgaans 80% lading bedoeld). Voor wat betreft de naam: het schijnt een bekende buurt in Barcelona te zijn.