Bugatti La Voiture Noire: one-off van €11 miljoen

Bugatti loopt sinds enkele weken een one-off coachbuild van de Chiron te hypen, geïnspireerd op de fameuze Type 57 SC Atlantic. En dit is 'm, in volle glorie: maak kennis met La Voiture Noire.

De unieke Chiron heeft weliswaar een wat weinig inspirerende naam (het vertaalt letterlijk naar 'de zwarte wagen'), van de prijs sla je wel steil achterover: €11 miljoen euro, exclusief belastingen. De eigenaar kan het echter lijden. Bugatti houdt het op 'an enthusiast', wij noemen hem gewoon Ferdinand Piëch: haatopa, kleinzoon van Ferdinand Porsche, en geestesvader van het moderne Bugatti.

De La Voiture Noire (LVN) is - zoals u kon verwachten - volledig zwart. Aan de achterzijde prijken maar liefst zes uitlaten op een rij, en het koetswerk is geïnspireerd op de Type 57SC Atlantic. Modemagnaat Ralph Lauren heeft er een exemplaar van, maar Piëch niet, en dus liet hij er eentje voor zich boetseren op basis van de Chiron. Dat wordt een heel oneerlijk stoplichtsprintje tussen Ralph en Ferry. Theoretisch dan, want voor dat soort plezanterieën hebben mannen van stand natuurlijk geen tijd.

De koets van de 1.500 pk en 1.600 Nm sterke LVN is spiegelglad, voor sommigen zullen de op de banden doorgetrokken velgen wat ordinair aandoen. Maar wie betaalt, bepaalt. Een blik op het interieur krijgen we helaas niet gegund, dat houdt Piëch voor zichzelf.