Piëch Mark Zero: elektrische GT die binnen vijf minuten oplaadt

Als Piëch kan je elf miljoen euro uitgeven aan een benzineslurpende Bugatti, of je besteedt een paar centen en bouwt een sportieve milieuvriendelijke auto die supersnel oplaadt. De Mark Zero is het resultaat van dat laatste.

Makers van volelektrische sportwagens pochen allemaal met de duizenden PK's die ze uit de elektromotoren halen, maar belangrijkere dingen worden vergeten. Iets als hoe lang het duurt voordat de auto volledig is opgeladen, want het is leuk dat je hard kunt, maar als je na elke sprint drie uur moet laden is de lol snel voorbij. Toni Piëch, een van de twaalf kids van de grote Piëch, zag dat ook en komt nu met de Mark Zero. Een volledig elektrische grand tourer die 500 kilometer op een lading (WLTP-cyclus) doet en vervolgens binnen 4,4 minuten weer tot 80% oplaadt. 

Geen enkele andere elektrische auto haalt dat soort bizarre laadsnelheden. Dat komt doordat de huidige technologie dat nog niet toelaat. Maar Toni wist nieuwe geheimzinnige accucellen te fabriceren. Cellen die zich niet alleen razendsnel volzuigen met stroom, maar die ook nog eens amper warmer worden terwijl ze dat doen. Dat houdt dan weer in dat de Mark Zero geen koelsysteem voor het accupakket nodig heeft waardoor het gewicht relatief laag kon blijven, al vinden wij 1800 kilogram nog best veel.

De sportwagen wordt voortgestuwd door drie 150 kW motoren. Twee daarvan sturen elk een achterwiel aan en de derde zorgt voor de aandrijving op de vooras. Dat betekent dat de Mark Zero het moet doen met een gecombineerd vermogen van 610 pk. Gelukkig zit het gewicht niet heel erg dwars, want de verplichte cijfertjes zijn best imposant: 0 naar 100 km/u in 3,2 seconden en een topsnelheid van 250 kilometer per uur.

Maar het belangrijkste van alles is dat de Mark Zero een auto is geworden die iedereen wil hebben. "We have developed a sports car that we ourselves would like to buy, and we talked for a long time to many enthusiasts about what was missing on the market. We want to offer a modern classic that isn’t subject to consumer cycles. The driver of this sports car should enjoy any minute they can spend in the car."