Mobiele flitsboete voor appende automobilisten komt eraan

Het duurt niet lang meer tot de Nederlandse politie klaar is om appende automobilisten op de bon te slingeren. Dit kan binnenkort namelijk ook met mobiele flitscamera's.

Enige tijd geleden liet de politie al weten dat ze druk bezig zijn met het uittesten van nieuwe flitscamera's. Uiteindelijk kunnen die dan op vaste punten langs de weg geplaatst worden en whatsappers herkennen. De tests met die apparatuur zijn al langer gaande en verlopen goed. Onlangs is daar de mobiele variant aan toegevoegd. Ook daarmee is de politie al aan het testen geslagen, en die tests verlopen vrij goed. Het is weer een extra stap in de oorlog tegen de whatsappende automobilist.

Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectmanager Infrastructuur van de Nationale Politie, laat aan de Telegraaf weten dat ze inmiddels meer dan 60.000 mensen op de gevoelige plaat vastlegden. Het systeem haalde hier ongeveer 10% als 'verdachte' uit. Bij nadere inspectie door verbalisanten van vlees en bloed bleek dat er 464 mensen met hun mobiel bezig waren. 

Dat is niet bepaald een duizelingwekkend goede score, maar er is nog ruimte voor verbetering. Volgens Van Hasselt is de politie druk bezig om de eerste screening van automobilisten door de software te verbeteren. Hiervoor gaan ze binnenkort wederom ongeveer 60.000 automobilisten flitsen. Waar dat gaat gebeuren laat hij niet weten. 

Op dit moment moet de politie een whatsapper nog op heterdaad betrappen en vervolgens staande houden. Vanaf 1 juli vervalt die verplichting en kan het systeem pas echt goed gaan werken. Dan kunnen verbalisanten vanaf kantoor de overtreding vaststellen en de boete op basis van kenteken versturen. Maar voordat het zover is moeten alle politiekorpsen wel voorzien worden van de nieuwe apparatuur. Dat moet binnenkort gebeuren.

De huidige apparatuur die de mobiele flitsers gebruiken zijn niet aan te passen en ongeschikt voor het controleren van het gedrag van bestuurders. De camera's hebben namelijk een grote tekortkoming: ze kunnen niet door de voorruit kijken. Dat probleem wordt nu nog ondervangen door bijvoorbeeld mensen vanaf een hogere positie naar binnen te laten kijken, bijvoorbeeld vanuit de touringcars die politie al vaker heeft ingezet. 

"We hebben camera’s in skiboxen, op fietsdragers op het dak van een auto, maar zetten ook bussen en campers in om vanaf hoogte een auto in te kunnen kijken. Want veel overtreders bedienen hun smartphones buiten het zicht op hun bovenbeen. Die lopen met deze methode ook tegen de lamp. Laat duidelijk zijn dat de aanpak van afleiding in het verkeer bij ons topprioriteit heeft," aldus Van Hasselt