Mazda CX-30 is géén concept

Als Mazda een SUV tussen de CX-3 en CX-5 presenteert, gaan we er automatisch van uit dat het ding CX-4 heet, right? Wrong. De Japanners plakken met 'CX-30' een eigenzinnige naam op een vrij conventionele auto.

Gaatjes vullen doen ze allemaal in autoland, en al helemaal wanneer dit in het SUV-segment is. Hier zijn de extra verkopen te halen, en aan het einde van de dag wil je als volumeproducent graag groeien. Mazda kunnen we tot deze categorie rekenen, alleen had het merk uit Hiroshima al eens een CX-4 aangekondigd. Deze coupé-achtige hoge auto werd in april 2016 op de Autosalon van Beijing onthuld, en ging daarna gewoon in de verkoop. Ook al zijn China en de EU zeer gescheiden markten, koos Mazda er toch voor om zijn nieuwste Europese SUV CX-30 te noemen.

Ondanks de andere naam is het een opvullertje tussen de 4,28 meter lange CX-3 en de 4,55 meter lange CX-5, maar wel een strak opvullertje. De CX-30 meet 4.395 millimeter lang, 1.795 millimeter breed, 1.540 millimeter hoog, en heeft een wielbasis van 2.655 millimeter. Hiermee valt hij precies tussen de CX-3 en -5 in. Ook qua looks is het wat je verwacht: eigenlijk een nieuwe 3 op hoge poten, met misschien een iets minder geprononceerde C-stijl. Gelukkig maar, want daar was Mazda wat doorgeschoten.

Qua motoren zien we de gebruikelijke SKYACTIV-diesels en benzinemotoren, en ook komt de SKYACTIV-X, de motor waar iedereen qua innovatie op zit te wachten. Maar dat gebeurt pas verder in 2019. Sowieso zijn de exacte lanceerdatum en specificaties nog te bepalen, maar Mazda-fans die de CX-3 te klein en de CX-5 te groot vinden hebben met de CX-30 in ieder geval een alternatief. Bijkomend voordeel: er kunnen zo nog een twintigtal SUV-variaties gemaakt worden tot de namen op zijn.