Tesla Supercharger V3 is hier!

Voor producten van Tesla geldt vaak: je moet er even op wachten, maar dan heb je ook wat. Zo ook bij de nieuwe superchargers, die eindelijk uitgerold gaan worden. Tesla belooft meer dan een verdubbeling in piek-laadsnelheid.

De elektrische auto heeft twee grote nadelen bij lange reizen: je kunt niet lekker opschieten omdat je verbruik dan de pan uit rijst, en het laden duurt lang, ook al heb je een supercharger tot je beschikking. Idealiter gooi je tijdens een lange rit een snelle burst aan energie in je accupakket, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je wilt je dure batterijen niet frituren.

Tesla heeft de afgelopen jaren voortdurend aan zijn snelladers gewerkt, en het resultaat is nu hier: V3 Supercharging. Dit bestaat uit laders met een vermogen van 1 megawatt, die pieksnelheden van 250 kW ondersteunen. Now we're talking. Met de introductie van de nieuwe supercharger wordt de gemiddelde laadtijd met 50% verkort, zo belooft Tesla. Een bijkomend voordeel: als er meerdere Tesla's aan een zuil staan, delen ze de stroom niet, zoals nu het geval is. Elke auto krijgt bij V3 gewoon het volle vermogen.

We zijn erg benieuwd naar hoe dit er in de praktijk uitziet: met de Model 3 zijn er al grote verbeteringen in laadsnelheid tussen 10 en 60% lading gerealiseerd, hier houdt een supercharger vrij lang de maximale laadsnelheid vast (video). Uiteraard gaan de Teslahoofden dit direct testen zodra V3 wordt uitgerold. In de video zien we die snelheid naar 256 kW oplopen, wat Tesla waarschijnlijk speciaal voor de wiskundenerds (2^8) heeft gedaan.

De eerste V3 Superchargers worden in de eigen achtertuin uitgerold, in de Bay Area. Ze zijn in eerste instantie beschikbaar voor klanten in Tesla's Early Access Program, en alleen voor de Model 3. De eerste Europese Superchargers komen in het laatste kwartaal van 2019:

"Beginning today, we’re opening the first public beta site in the Bay Area, which will incrementally be made available to owners in Tesla’s Early Access Program. We’re launching V3 Supercharging for Model 3, our highest volume vehicle, and we’ll continue to expand access as we review and assess the results of millions of charging events. We will increase Model S and X charging speeds via software updates in the coming months. V3 Supercharging will roll out to the wider fleet in an over the air firmware update to all owners in Q2 as more V3 Superchargers come online. Our first non-beta V3 Supercharger site will break ground next month, with North American sites ramping in Q2 and Q3 before coming to Europe and Asia-Pacific in Q4."

Om een maximale laadsnelheid te halen, moet het accupakket een specifieke temperatuur hebben (we menen ergens rond de 35 graden celsius). Koude batterijen kan je niet de volle laag geven. Er was al een vermoeden dat Tesla dit stuurde door een accupakket op temperatuur te brengen als er een supercharger in de onboard navigatie werd ingevoerd, en het bedrijf bevestigt dit nu. Een bijkomend voordeel van een supercharger ingeven is dat Tesla's OS meldt hoeveel er vrij zijn op een locatie.

Ook mensen die de 12.000 bestaande superchargers gebruiken krijgen een beetje extra. De V2 Superchargers, die een maximumsnelheid van 120 kW hebben, krijgen een upgrade naar 145 kW. Of dit wordt bewerkstelligd door meer voltage of amperage wordt niet gezegd, alleen eigenaren van een Model S en X krijgen deze waarden in beeld tijdens het superchargen (de Model 3 toont alleen het aantal kW aan input). De huidige maxima zijn 400 Volt en 300 Ampère.