Fastned breidt uit naar Zwitserland

De immer uitbreidende snellaadtoko Fastned kan een nieuw land toevoegen aan zijn portfolio: de Nederlanders hebben een Zwitserse tender voor snelwegstations gewonnen, en gaan 20 laadplekken inrichten.

Het komende decennium wordt de tijd van de grote ICE-naar-EV-transformatie, en al deze elektrische voertuigen moeten natuurlijk onderweg wel kilowattjes kunnen eten. Om die reden wordt er onder een paar dozijn verschillende vlaggen overal in Europa snellaad-infrastructuur neergezet: naast de dominante Tesla-superchargers moeten andere EV-rijders zich redden met Ionity, Fastned, ABB/Nuon/Vattenfall, Ikea, grote retailers als Lidl en Aldi. Om maar een paar voorbeelden te noemen, vooralsnog zijn de Europese snelladers een enorme lappendeken van aanbieders die niet altijd even makkelijk toegankelijk zijn. Zeker niet wanneer je de grens over gaat. Maar we dwalen af.

Fastned is absoluut een van de grotere aanbieders, en de strategie van het bedrijf is duidelijk op expansie gericht. Er worden obligaties uitgegeven tegen 6% rente, en met het geld dat binnenkomt worden nieuwe laadstations gebouwd. Fastned was al actief in Nederland en Duitsland, en hier komt de confoederatio helvetica bij. Jazeker: Fastned mag 20 laadstations gaan bouwen in het Alpenland, want het won een deel van een tender. In totaal gaat het om 100 laadstations, verdeeld over vijf pakketten van 20 locaties, die voor een periode van 30 jaar uitgebaat mogen worden. Hiervan heeft Fastned dus 1 pakketje gewonnen.

De overige aanbieders zijn allemaal Zwitsers, namelijk: Gottardo Fastcharge SA, Groupe e SA, Primeo Energie / Alpiq E-Mobility AG en SOCAR Energy Switzerland GmbH. In totaal hebben zich acht partijen ingeschreven. De Zwitserse autoriteiten zorgen ervoor dat de parkeerplaatsen van stroom zijn voorzien, de aanbieders moeten vervolgens binnen een jaar minimaal 5 locaties in bedrijf hebben. Voor de totale aanbesteding krijgen ze een zeer royale 10 jaar de tijd.