Tesla haalt half miljard euro op voor Chinese Gigafactory

Tesla heeft in China bijna een half miljard euro geregeld voor de bouw van de Gigafactory in Shanghai. Dit zou wél een goede aanleiding zijn voor Elon Musk om de inmiddels legendarische woorden 'funding secured' te tweeten. 

In tegenstelling tot bedrijven als Apple heeft Tesla niet bepaald een royaal gevulde oorlogskas om overnames of nieuwe projecten mee te financieren, wat het logische gevolg heeft dat het bedrijf bij financiers moet aankloppen. Sinds januari bouwt Tesla in Shanghai aan een nieuwe Gigafactory (de derde), die naar verwachting al in mei van dit jaar klaar is. Totale geschatte kosten: €1,8 miljard.

Om dit bedrag op te hoesten kan Tesla wat financiële steun gebruiken, en het heeft deze steun deels bij Chinezen met geld gevonden. Bij een investeringsronde haalde het bedrijf over een periode van twaalf maanden 3,5 miljard yuan op - omgerekend een kleine €500 miljoen. Lokale productie in China verkort niet alleen de lijnen naar de markt zelf, het is ook een effectief instrument tegen eventuele handelsoorlogen en importheffingen. China is de grootste automarkt ter wereld, en de grootste elektrische automarkt. Tesla wil hier graag beter vertegenwoordigd zijn, vandaar de expansie.