Rob Jetten (D66) wil samen met Jesse Klaver rekeningrijden doordrukken

Als het aan Rob Jetten ligt, wordt er na de provinciale statenverkiezingen snel werk gemaakt van rekeningrijden. De D66-fractievoorzitter wil in tandem met Jesse Klaver de VVD vermurwen tot diverse eco-maatregelen.

Na het vertrek van Alexander Pechtold als fractieleider van D66 werd Rob Jetten op het schild gehesen, en sindsdien hebben wij enigszins moeite om GroenLinks en D66 uit elkaar te houden. Negen van de tien keer dat Jetten zijn mond opentrekt is 'klimaat' het hoofdthema. Logisch natuurlijk, want het is vijf voor twaalf, en het is nu echt de aller-aller-allerlaatste kans om de aarde te redden. Als deze generatie het niet doet is alles verloren.

Het zal u in dat licht niet verbazen dat Jetten tijdens een debat, dat gisteravond voorafgaand aan de PS-verkiezingen van 20 maart werd gehouden, de nodige ecobommetjes liet vallen. "We moeten zorgen dat we Dijkhoff zo ver krijgen dat we vervuiling gaan belasten, kolencentrales gaan sluiten en misschien ooit een keer kunnen rekeningrijden", aldus Jetten, die hiermee direct zijn coalitiegenoot VVD aanviel. U weet wel, waarmee samen een regeerakkoord is gemaakt en ondertekend. Jetten (van coalitepartij D66), die voor werk en ontspanning regelmatig het vliegtuig pakt, wil samen met Jesse KIaver (van oppositiepartij GroenLinks) de VVD voor het blok zetten.

Hiermee loopt hij vooruit op een indeling van de Eerste Kamer (die vanuit de PS wordt gekozen), die de coalitiepartijen een minderheid geeft. De voornaamste taak van de Eerste Kamer is het controleren en goedkeuren van wetten uit de Tweede Kamer. Als in de Eerste Kamer een meerderheid komt te zitten die sympathie heeft voor bovenstaande plannetjes van Jetten heeft hij alleen nog een welwillende VVD (en CDA) nodig om er beleid van te maken. In de uitspraken zit bovendien een verdekt dreigement dat de Eerste Kamer binnenkort een samenstelling heeft die D66-onwelgevallige kabinetsplannen de voet dwars kan zetten. Dit ademt een volstrekt gebrek aan coalitiediscipline, maar doortrapt is het wel.