Red Bull: 'update voor Melbourne nog niet zeker'

Volgens Red Bull-topadviseur Helmut Marko staat het team niet bepaald te trappelen om de RB15 van een update te voorzien in Australië. Ze konden de nieuwe onderdelen niet goed genoeg testen tijdens de testweken.

Hoe dichterbij de start van het Formule 1-seizoen komt, hoe verder de onbreekbare positiviteit van Red Bull af lijkt te nemen. Eerst liet het team nog trots weten dat het voor Melbourne alweer een update klaar had staan, maar nu komt het daar op terug. Helmut Marko zegt te hopen op de update, maar dat deze op losse schroeven is komen te staan. Oorzaak: Pierre Gasly's crashes van de afgelopen weken.

Tijdens de testweken in Barcelona crashte nieuwe Red Bull-coureur Gasly twee keer. De eerste keer bleef de schade beperkt, maar werden er wel wat onderdelen preventief vervangen. De tweede crash had grotere gevolgen, want die verwoestte wat onderdelen voor de update die voor Melbourne gepland stond. Marko steekt in een interview met Motorsport Magazin zijn onvrede niet onder stoelen of banken.

"Vooral de tweede Gasly-crash was onnodig. Toen Max Verstappen een foutje maakte, was dat niet zo erg. De consequenties waren te overzien, maar bij Gasly was dat niet het geval. Hij kwam te hard op de kerbs en verremde zich te hard. Gasly moet overduidelijk meer discipline krijgen!" En daarmee was de tirade tegenover de Fransman nog niet klaar. "Verstappen hield de auto heel, Gasly niet. Hij heeft ons hele testprogramma overhoop gegooid."

Door de laatste crash van Gasly gingen volgens Marko niet alleen een hoop koolstofvezel-onderdelen verloren, ook had het team geen kans meer om waardevolle data erover binnen te harken. Het is nu dus onduidelijk hoe deze dingen presteren op de auto en is het een risico om ze in te zetten tijdens de eerste race. 

"We konden alleen de onderdelen afzonderlijk van elkaar testen en weten daarom niet zeker of ze werken," zegt Marko. En zelfs als ze zouden werken, dan heeft de fabriek nog een flinke kluif aan de productie van de onderdelen. "Het is het doel om met de onderdelen naar Melbourne te komen, maar het is nog maar de vraag of de productie dit voor elkaar krijgt. We hopen er in ieder geval wel op."