McLaren Senna GTR: dit is 'm echt

Precies een jaar nadat McLaren de Senna GTR aan de wereld toonde, lanceert de Britse automaker hem opnieuw. Waarom? Omdat het nu geen conceptauto, maar een productiewagen is.

McLaren heeft speciaal voor de rijke racers onder ons de Senna nogmaals onder handen genomen en er het uiterste uit gehaald met de GTR-versie. De auto mag de openbare weg niet meer op, maar in ruil daarvoor krijg je wel een van de extreemste McLarens tot nu toe. Zo heeft deze racewagen bijvoorbeeld geen katalysators meer omdat je er toch niet mee in de file staat en het milieu niet boeit op het circuit.

Dankzij het verwijderen van die zware dingen wordt niet alleen gewicht bespaard (de GTR is 10 kg lichter), maar stijgt het motorvermogen van de twin turbo V8 ook naar 825 pk en 800 Nm. Dat is 25 pk meer dan de plebs met een gewone Senna hebben. 

Zoals u vast wel gezien had, is de toch al gigantische vleugel van de supercar nog groter geworden op deze GTR. Hij loopt ook helemaal door langs de zijkanten van de auto. Aan de andere kant is de splitter aan de voorkant flink gekrompen in vergelijking met de concept-versie van vorig jaar. Maar toch produceert de auto flink wat extra downforce. McLaren beweert dat de Senna GTR op z'n piek meer dan een ton aan downforce genereert. Dat is ruim 200 kilogram meer dan de 'normale' versie.

Binnenin is de GTR helemaal volgens racespecificaties uitgerust. Denk hierbij aan een simpele knop om de lauch control en de verplichte pitssnelheid aan en uit te zetten, koolstofvezel stoelen (de bijrijdersstoel is niet standaard, maar een gratis optie), een zespunts gordel die door de FIA is goedgekeurd en natuurlijk een pit-to-car radio.

McLaren houdt de auto lekker exclusief en maakt er maar 75 van. Om er eentje te mogen kopen moet er minimaal 1,1 miljoen pond op de bankrekening staan. Daar komen de belastingen nog bij. De auto's worden volledig naar wens van de klant gebouwd en de eerste moet ergens in september 2019 uit de fabriek in Woking rollen.