Interview: Robert Kubica over zijn bovenmenselijke revalidatie

Het Robert Kubica Is Een Baas-Interview.

Robert Kubica komt gewoon terug naar de Formule 1 en rijdt komend seizoen bij Williams. De Pool is namelijk een zieke eindbaas die totaal in de kreukels lag maar zich door uiterste fysieke en mentale krachtinspanning weer naar boven heeft gevochten. Naar de koningklasse waar hij ooit meedeed voor de prijzen en waar hij hoort. 

Hij vertelt in dit interview hoe hij de afgelopen jaren heeft gestreden en dat hij tegenwoordig zo'n 70% van de tijd met zijn linkerhand rijdt. "His eyes still gleam with a piercing strength of purpose but beneath them his right forearm, partially severed in an accident eight years ago, carries little weight in the handshake and bears the visible disfigurement of repeated surgery."

Hij zou in 2012 bij Ferrari gaan rijden, maar in 2011 raakte hij dus zeer zwaar gewond tijdens een kleine rally die hij gewoon voor de lol reed. Achter jaar later is hij er weer en dat heeft alles te maken met zijn onbreekbare wil. Zelfs in 2013 moest hij nog toegeven dat een comeback in de Formule 1 'nagenoeg onmogelijk' was. "Yet merely accepting this fate without a fight was never an option. “You gain nothing from giving up,” he says. “I knew it would not fix my problems. You have to face reality, you have to adapt and try to move forward. It’s simple, you don’t gain anything by giving up.”' Preek, broeder, preek!

Hij is er alleen maar harder van geworden en stuurt en schrijft hij met links. Bovendien is hij niet verbitterd geraakt, eerder nog competitiever. “When my drive with Williams was announced people said: ‘Congratulations, the hard job is done,’” he says. “I said: ‘No. The hard job is just starting.’” Hup, Robert Kubica!