Duitse rechter sloopt trajectcontrole

Er valt genoeg op Duitsers af te dingen, maar twee zaken hebben ze wel helemaal in orde: de boetebedragen en de privacywetgeving. Een Duitse rechter heeft een trajectcontrole bij Hannover met het oog op het laatste per direct lamgelegd.

Slechts twee maanden deed 'ie het, Duitslands eerste trajectcontrole op de B6 bij Laatzen, in het noorden van het land. Over een traject van 2,2 kilometer - waar dagelijks 15.500 auto's langskomen - werd de maximumsnelheid van 100 km/u bewaakt, met als resultaat 141 overtredingen. De hoogst gemeten snelheid lag op 189 km/u. 

Vooralsnog wordt er niet gemeten op de B6, want van de Duitse rechter moeten de camera's uit. Een burger diende met succes een klacht in tegen de wettelijkheid van de camera's, met de vraag (en hierbij parafraseren we de Hannoverische Allgemeine): is het gerechtvaardigd om de kentekens van alle auto's te vergaren om een maximumsnelheid op een stuk weg te handhaven? Een retorische vraag voor de klager, maar de rechter gaat erin mee. Een dergelijk sleepnet is een paardenmiddel. Gelukkig zijn er ook nog rechters die opkomen voor uw privacy, maar u moet ze wel over de landsgrens zoeken, daar waar ze geen D66 hebben. Maar laten we wel wezen: Duitsland is nou ook niet bepaald het land van melk en honing.

De Duitser die de zaak aanhanging maakte, beroept zich op een uitspraak van een andere rechter die het gebruik van kentekenscanners in hun huidige vorm verbiedt. Volgens hem is een trajectcontrole niet meer dan een opgeblazen kentekenscanner. Vooralsnog krijgt hij hier gelijk in, maar we gokken dat het Duitse OM met een hoger beroep naar een hogere rechter stapt. Voor Nederlanders is bovenstaande aardig om te weten, maar tegelijkertijd niet van toepassing op de eigen situatie. Wij kunnen u alleen maar aanraden de cruise control te gebruiken op een van de vele lappen met snelheidscamera's behangen asfalt die Nederland rijk is.