Audi RS5 Sportback prijzen: dit kost de dikste A5

Als u op zoek was naar een excuus om uw briefjes van 500 uit de matras of de geheime bergruimte te halen, dan heeft u deze nu: Audi heeft de RS5 Sportback - bijna een jaar na zijn introductie - geprijsd.

Met de komst van de nieuwe generatie RS5 verdwijnt de V8 voorgoed uit de Audi A5. De S5 was al lang geleden overgestapt op een V6, en de RS5 volgt dit voorbeeld. Het topmodel in zijn klasse, gebouwd door quattro GmbH, ruilt de 4.2 V8 in voor een 2.9 V6 biturbo, die we kennen uit de Panamera en Cayenne van zusje Porsche.

Heel erg is dit overigens niet: het vermogen bleef met 450 pk op peil, en het maximumkoppel steeg naar 600 Nm. Bovendien is er nu ook onderin het toerenbereik een bak draaimoment beschikbaar en zijn de onderhoudskosten aan een V6 in theorie lager dan aan een V8. Maar toch zullen we de ongefilterde klanken van de achtcilinder missen, daar kan niks tegenop. Wilt u deze soundtrack blijven horen, dan adviseren we u in de nachtelijke uurtjes bij een willekeurige pin-automaat te posten.

Voor een zatte € 122.120 koopt u een nieuwe RS5 Sportback metzonder opties. Reken dus op anderhalve ton, als er nog wat leuke dingetjes bij op moeten (een sportdiff of keramische remschijven bijvoorbeeld). Voor dat geld krijgt u een auto met een 8-traps automaat (geen DSG!) die in 3,9 s naar de 100 km/u accelereert. Niet tevreden met de afgeregelde topsnelheid van 250 km/u? Bestel dan het RS dynamic pakket, en zie de naald doorlopen naar 280 km/u.

Of u gaat voor een derde van dit bedrag voor een A5-instapper met 2.0 TFSI, maar where's the fun in that? De nieuwe RS5 Sportbek configureren kan HIERRR.