Tesla Model Y: Elon Musks elektrische Crossover is hier

Op een evenement in Californië heeft Elon Musk vandaag het vierde deel van zijn S-3-X-Y-kwartet onthuld, de Model Y. De auto is een Crossover-versie van de Model 3, waarmee hij 75 procent van zijn onderdelen deelt.

Tesla's Model Y is een vijfzitter, met optioneel zeven stoelen. De auto komt in 2020 op de markt, en moet meeliften op de Crossover-hype, voor mensen die geen sedan als de Model 3 willen. De vanafprijs ligt met $39.000 ruim 10 procent boven die van de Model 3, die ook zo'n 10 procent kleiner is dan de Y. De auto's delen elkaars accupakketten, dus de Y heeft (door extra luchtweerstand en massa) een iets kleiner bereik dan de 3.

De Model Y heeft een 15 inch aanraakscherm in de middenconsole, dat even groot is als in de Model 3, en ook hier plat ligt. De versie met het meeste bereik komt 300 mijl (480 km) ver, de instapversie haalt 230 mijl (370 km). Ter vergelijking: de Model 3 met het grootste bereik komt uit op 325 mijl. Dankzij de Supercharger V3 kan de Model Y in een zucht en een wind bijgeladen worden, maar er moet wel voor betaald worden, uiteraard.

De instapversie van de Model Y komt overigens pas in 2021, net als met de Model 3 worden er eerst duurdere versies verkocht. Deze zullen $47.000 tot $60.000 kosten. Elke Model Y heeft standaard een panoramisch glazen dak, voor de extra stoelen, autopilot en een andere kleur dan zwart moet bijbetaald worden. Dat laatste is bijna zeker een typische Tesla-verwijzing, in dit geval naar Henry Ford. Deze zei destijds met zijn T-Ford dat klanten hem in elke kleur konden hebben die ze wilden, zo lang het maar zwart was.

Tijdens de presentatie van de Model Y zei Musk te verwachten er meer van te verkopen dan de Model 3 en Model X gecombineerd. Over de productielocatie liet hij zich niet uit, maar volgens de geruchten gaat het de Gigafactory in Nevada worden. De presentatie over de Model Y was kort en beknopt, en gelardeerd met Musk-isms: zo vertelde Elon dat de auto over 10 jaar op Mars zal rijden. Enfin, kijkt u zelf maar: