Sebastian Vettel: "Ferrari had veel minder grip"

Tijdens de Grand Prix van Australië kon favoriet Ferrari zich niet naar de top drie rijden. Het team eindigde achter Max Verstappen omdat de rode Formule 1-bolides veel minder grip hadden, tenminste dat beweert Sebastian Vettel.

Gisteren liet Mercedes weer eens zien waar ze goed in zijn: iedereen helemaal zoek rijden. Alleen was het deze keer niet de usual suspect Lewis Hamilton die de winst in zijn zak stak, maar (voormalig?) tweede rijder van het team Valtteri Bottas. Daarachter kwam Max Verstappen binnen in zijn RB15 waarmee hij direct bewees dat Honda goed werk leverde, en pas daarna kwamen de Ferrari's onder leiding van Sebastian Vettel. Ruim 57 seconden nadat Bottas over de finishlijn reed. Niet echt iets om trots op te zijn voor de Italianen, en ook niet leuk voor Charles Leclerc die van het team zijn langzamere teamgenoot niet mocht inhalen.

Die teamorder werd overigens gegeven omdat Ferrari het risico niet wilde lopen dat beide coureurs elkaar van de weg zouden tikken tijdens de inhaalactie. Of omdat ze eigenlijk Vettels naam wat belangrijker vinden dan die van Leclerc. Maar daar gaat het niet om, want de Italianen hadden een veel groter probleem waardoor ze net wat sneller waren dan Robert Kubica: de SF90H's kampten met een groot te kort aan grip.

Vettel werd na afloop van de race gevraagd wat er anders was in vergelijking met de testdagen in Barcelona: "If you want to be fair, then way less grip. In Barcelona we were very happy with the car right from day one. The balance was right, the car was responding to what I was asking it to do. I had a lot of confidence. All weekend, summing up, I didn't get that confidence that I had in Barcelona so I didn't have the car underneath to play around. It wasn't doing what I was asking. There were glimpses here and there that were really strong, and I think our performance in some corners was really good. But the majority of corners it wasn't. That's why we were slower than other people and lost out yesterday as well as today."

Vettel was tijdens de race een van de eersten die de pits in dook voor nieuw rubber, maar daarna werd het alleen maar erger. De wissel van soft naar medium banden verhoogde de rondetijden. Daarnaast heeft de Duitser het idee dat de eerste pitstop te vroeg in de race gepland was: "To be honest the whole second stint on the medium tyres wasn't very strong. The first stint I was fairly happy, maybe a bit the opposite to Charles, but the second I was not. At this point, I'm not sure why but I'm sure there is a reason so we need to get a little bit deeper and have a good look, but clearly there was something going on."

Uiteindelijk lijkt het er vooral op dat Vettel niet goed weet wat er allemaal aan de hand was met de keuzes die het team maakte en de auto die niet deed wat hij ervan vroeg. Ook durft hij niet te zeggen waar al die fouten vandaan kwamen. De coureur denkt dat ze de koppen bij elkaar moeten steken om maar eens goed te onderzoeken waarom de auto zo anders reageerde tijdens de race in vergelijking met de testdagen en of de vroege pitstop daadwerkelijk roet in het eten gooide. Sebastian merkte nog scherp op dat andere teams die dezelfde strategie aanhielden wel minder last hadden in de slot fase van de race.