Lewis Hamilton hield tempo niet bij door kapotte Mercedes

Het gat tussen Valtteri Bottas en Lewis Hamilton was gisteren veel groter dan iemand had kunnen denken. Verrassend genoeg vindt Mercedes nu de oorzaak: een kapotte bodemplaat op Hamiltons auto.

Valtteri Bottas stal gisteren met overmacht de show in Melbourne. Hij reed meer dan twintig seconden voor op wereldkampioen en teamgenoot Lewis Hamilton. Niemand had überhaupt verwacht dat de Fin dit in zich had laat staan dat de Mercedessen zoveel verschil in tempo zouden hebben. Maar bij na afloop van de race viel het techneuten al snel op dat er een vrij cruciaal onderdeeltje van Lewis' auto miste.

Hamilton zelf gaf al aan dat hij vanaf ronde vier verandering in de auto voelde. Hij moest ineens harder werken om de achterkant in het gareel te houden en besloot daarom op bandenslijtage te letten zodat hij het einde van de race haalde. Gevolg daarvan is dat hij niet de rondetijden kon rijden die hij eigenlijk wilde en in de slotfase van de race Max Verstappen ook nog van zich af moest houden. Na afloop werd duidelijk wat die onbalans in de auto veroorzaakte: er was een stuk van de bodemplaat vlak voor het achterwiel afgebroken. 

Het gaat maar om een heel klein stukje koolstofvezel, maar dat is volgens de technici erg belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de diffuser goed werkt en dat er lucht om het achterwiel geleid wordt. Zonder dat stukje functioneert de linkerkant van de auto aanzienlijk anders dan de rechterkant die nog heel was. 

Het vermoeden is dat Hamilton in ronde vier over een stuk vuil op het circuit reed waardoor het stukje bodemplaat afbrak. De coureur is in ieder geval blij dat de bron van de onbalans is gevonden. "I felt like I had good pace this weekend, and we did our normal job in terms of working hard on getting a good set-up. And then all of a sudden the car was completely different compared to the formation laps, and what we had in the long runs. So it's great to see that there is a reason for the unexpected," vertelt hij aan Autosport.