Nieuw: maak je hete hatch sneller via een app

Handige dingen, die apps. U kunt ze tegenwoordig ook al gebruiken om een halve seconde van de 0-100-tijd van uw Ford Fiesta ST te knagen. Hoe u dit voor elkaar krijgt?

Auto's gingen de laatste decennia van volledig analoog naar steeds meer digitaal. Zo kunt u in elke moderne auto in theorie een motormapping maken, die de vermogens- en koppelafgifte bij een bepaald toerental reguleert. Sommige krachtige auto's hebben al zo'n mapping voor slechte weersomstandigheden, die de afgifte terugschroeft.

De tegenovergestelde weg bewandelen chiptuners en tuners die ook fysieke aanpassingen maken aan de auto. Ford-tuner Mountune behoort tot de laatste categorie, zij hebben een kit voor de Fiesta ST ontwikkeld. Hiermee stijgt het vermogen van 200 pk en 290 Nm naar 225 pk en 340 Nm. Althans, als u wel even de app erbij installeert om dit vermogen los te laten. Klanten die het setje voor £662,50 in hun geezer hatch laten zetten krijgen een inductiekit en een app die drie standen kan activeren:

m225 performance
• Stock performance
• Anti-theft

In de performance-stand zakt de 0-96 km/u-acceleratie met een halve seconde tot onder de 6 seconden. Ook wordt de launch control agressiever en de uitlaat luidruchtiger. Op de momenten dat u niet naast een opgevoerde Civic naast het stoplicht staat en niet per se het uiterste uit de driepitter gehaald moet worden, kunt u gewoon weer de stock-modus inschakelen. Een over-the-air update, zoals bij elektrische auto's, is het nog net niet, maar het is wel makkelijker dan het systeem dat bijvoorbeeld in de BMW M5 (E60) zat. Hierbij moest via iDrive de volle 507 pk vrijgegeven worden, naast een setting die 400 pk leverde.