Japanse communicatie met Honda is niet makkelijk voor Red Bull

Helmut Marko, de Oostenrijkse topadviseur van Red Bull, heeft best wat moeite om met de Japanners van Honda te kunnen praten. Volgens hem heeft het hele team dan ook last van de taalbarrière tussen hen en de nieuwe motorleverancier.

Honda draait alweer enkele jaren mee in de Formule 1 sinds de terugkomst bij McLaren. En hoewel de motorbouwer sindsdien een veel beter product aflevert, blijft het een beetje haperen met het aanleren van een andere taal. Bij McLaren was het communiceren al een probleem, bij Toro Rosso werd het iets minder en bij Red Bull Racing bestaat het nog steeds. Volgens Helmut Marko is het op dit moment een van de grootste problemen waar ze tegenaan lopen.

"De taal is vaak een groot probleem. Er zijn maar weinig mensen van Honda die perfect Engels spreken. Aan onze zijde is Franz Tost de enige die een beetje Japans spreekt. Verder is het heel moeilijk. We kunnen nog wel een maaltijd of een biertje bestellen, maar daar houdt het wel mee op. Verder dan 'goedemorgen' en 'bedankt' komen we niet," vertelt Marko op Servus TV.

Naast dat de Red Bull en Honda niet goed met elkaar kunnen praten, zijn er ook nog wat verschillen in de culturen van beide. In Japan wordt het gezichtsverlies beschouwd als een groot probleem en worden hiërarchieën bijna slaafs gerespecteerd. Dat is niet heel normaal bij Red Bull. Maar aan de andere kant is er het dingetje dat Japanners nooit 'nee' zeggen, "maar ze zeggen ook geen ja," laat Marko weten. "Er zijn veel culturele verschillen."

Een bijkomend voordeel van de Japanse cultuur is dat Helmut Marko, als oudste van allemaal, direct gewaardeerd wordt. "Er zijn op cultureel vlak best wel grote verschillen. Ik heb een groot voordeel: mijn leeftijd wordt erg gewaardeerd. Over het algemeen ben ik de oudste in vergaderingen. De oudste is niet altijd de belangrijkste, maar hij wordt wel gewaardeerd. En hij is misschien ook de wijste. Dat zegt niets over mij, maar wel in het algemeen."