VIDEO. Ford GT haalt recordbrekende 483 km/u

Bij snelheden boven de 400 kilometer per uur denk je niet meer aan een Ford GT, dan zit je in Bugatti Chiron en Koenigsegg Agera RS territorium, maar toch zette deze Amerikaanse muscle car een topsnelheid van bijna 500 km/u in de boeken.

Afgelopen weekend was er reden voor een feestje tijdens het Texas Mile evenement op Victoria Regional Airport. Daar reed de Ford GT van M2K Motorsports zijn eigen snelheidsrecord aan flarden. De 472,5 kilometer per uur dit hij een paar jaar terug aantikte werd verbeterd naar 483 km/u. Niet slecht voor een auto waarmee je gewoon de weg op mag.

Nu speelt M2K Motorsports wel een beetje vals met de Ford GT waarmee het record gezet is. De auto is namelijk aanzienlijk aangepast. Zo produceert de 5,4 liter V8 meer dan 2.000 pk. Hoeveel paarden er echt naar de achterwielen gestuurd worden is echter niet duidelijk. Er wordt geschat dat het echte aantal rond de 2.500 ligt, maar dat blijft gokken omdat de dyno die gebruikt wordt het vermogen van de motor niet aankan.

Overigens is het ook niet duidelijk of de 300 mijl per uur die dit weekend aangetikt werd, de topsnelheid van de Ford is. De snelheid werd gehaald op de 'standing mile' wat zoveel inhoudt als optrekken van 0 km/u naar maximaal binnen een afstand van 1,61 kilometer. Op een langere afstand zou de Vmax dus nog omhoog kunnen.