Ferrari P80/C: eenmalige creatie op basis van 488 GT3

Ferrari heeft alleen maar rijke klanten, maar sommigen zijn rijker dan anderen. Zo rijk dat ze de Italianen genoeg kunnen betalen om een unieke creatie voor hen te maken. De laatste hiervan is Ferrari P80-C, een track-only monster op basis van de 488.

Italianen zijn blijkbaar erg goed in dingen geheim houden. In Maranello is een team van Ferrari al sinds 2015 non-stop bezig met een uniek project voor een erg rijke klant: de Ferrari P80/C. De auto moet een eerbetoon zijn aan eerdere iconen zoals de 330 P3/P4 en de Dino 206 S, maar moet vooral de grenzen van het merk verleggen. 

Als basis voor deze unieke racemachine is gekozen voor de Ferrari 488 GT3 racewagen. Op het chassis is een volledig nieuwe carrosserie gemaakt die er niet alleen adembenemend uitziet, maar ook nog eens erg functioneel is. En omdat de auto niet aan de wetten van de openbare weg hoeft te voldoen konden de designers zich lekker uitleven. Iets wat bijvoorbeeld te zien is aan de lage neus en splitter, maar ook de S-duct in de motorkap en verschillende flappen en luchtgaten om de aerodynamica te optimaliseren.

Aan de achterkant is ervoor gekozen om de auto zoveel mogelijk open te houden om de 'running parts' te kunnen zien. Daardoor lijkt het net alsof de diffuser zweeft. Overigens is de auto in een unieke rode kleur gespoten: Rosso Vero. De naam is specifiek uitgekozen door de klant.

Ferrari laat helaas niets weten over de aandrijving van de auto. We moeten er dus maar vanuit gaan dat de P80/C het niet alleen met het chassis van de 488 GT3, maar het ook met de motor van die wagen moet doen. Dat houdt in dat er een 3,9 liter V8 met twee turbo's in ligt. Deze is goed voor ongeveer 600 pk.