Uw autogordel gaat u tot de orde roepen

Moderne auto's zitten meer en meer vol met nanny's, een ontwikkeling die vooral fabrikanten als Volvo een dampend broekje bezorgt. Echter, veiligheidsgordels die u een figuurlijke tik op de vingers geven, zijn nieuw voor ons.

Vooruitgang of niet: er komen jaarlijks nog steeds 1,25 miljoen (!) mensen om in het verkeer. Kortom: er is werk aan de winkel op het gebied van veiligheid. Bij elk aspect van de moderne auto wordt de vraag gesteld: 'hoe kunnen we de veiligheid vergroten'. Autogordels leveren sinds hun introductie een belangrijke rol in het voorkomen van doden en zwaargewonden, en werden door de jaren heen ook 'slimmer', bijvoorbeeld door het pre-tension systeem, dat gordels vlak voor een gedetecteerde impact maximaal aanspant om de inzittende op zijn plek te houden.

Hier houdt het echter niet op. Gordels met pre-tension hebben al een elektromotor, en die kan ook op andere vlakken ingezet worden. De Duitse toeleverancier ZF (vooral bekend van de versnellingsbakken, maar ze doen nog veel meer) presenteert volgende week op de beurs 'Auto Shanghai' een ontwikkelingsvoertuig met gordels die inzittenden bij een crash in een juiste positie manoeuvreren. De gordels trekken de passagier in een fractie van een seconde in een zo veilig mogelijke houding. Daarnaast werken ze samen met interne camera's, die registreren of u als bestuurder bijvoorbeeld te lang naar het centrale scherm aan het turen bent. Is dat het geval, dan geven de gordels een paar korte rukjes om de chauffeur weer bij de les te brengen. Zeer hardnekkige schermplakkers kunnen rekenen op een verduisterd scherm, om zo de ogen weer op de weg te dwingen. 

Tot slot heeft het ontwikkelingsvoertuig een systeem aan boord dat spookrijden moet voorkomen. Dit 'bejaarden- en dronken/doorgesnoven Polen-protectiesysteem', zoals we het zelf gedoopt hebben, werkt met de combinatie van een camera en gps-coördinaten. Zodra de bestuurder dreigt te spookrijden krijgt deze een auditief signaal en knipperende waarschuwingen op de beeldschermen voor zijn kiezen. Mocht dit niets uithalen, dan kan ook aan het stuurwiel zelf ingegrepen worden.