Lamborghini: 'handbakken zijn veel te duur'

De huidige generatie supercars van Lamborghini heeft alleen maar automatische versnellingsbakken. Dat blijft ook zo, want het is volgens de Italianen veel te duur om handbakken voor V12's te ontwikkelen en te bouwen.

Een handbak in een moderne supercar is als soep eten met een vork: het lukt wel, maar je haalt er niet het maximale uit. Maar dat weerhoudt sommige mensen er niet van dit nog steeds te wensen in een auto met een V12 en meer dan 700 pk. En als die mensen genoeg centen hebben om die handbak te betalen (hebben ze niet, want voornamelijk journalisten), dan zou Lamborghini gek zijn om het niet te doen, maar de kosten voor de ontwikkeling voor een stick shift liggen zo hoog dat het simpelweg niet haalbaar is om eraan te beginnen. Tenminste, als we Stefano Domenicali, baas van Lamborghini, mogen geloven.

Volgens Stefano zou het merk er zelfs niet mee wegkomen als het 200 Aventadors met handbak tegen een meerprijs van $25.000 op de markt zou brengen. De vijf miljoen dollar die daarmee binnenkomt zou nog maar een fractie van de extra kosten dekken. En even in de onderdelenbak van de VW Groep graaien is ook geen optie. De Duitsers hebben geen passende handbak voor een Lamborghini-V12.

Zelfs voor de Huracán, die gebaseerd is op de Audi R8, is het geen optie om een handbak in te voeren. En dat terwijl de R8 gewoon een handbak heeft gehad die in theorie dus zou moeten passen. Maar volgens de Lamborghini-baas zou het veel te veel kosten om de productie van die bak weer op te starten. En daarmee zeggen de Italianen eigenlijk dat we blij moeten zijn met flippers achter het stuur en supersnel schakelende automatische versnellingsbakken waardoor het maximale uit de auto gehaald kan worden ze klanten best een handbak willen geven, maar dat ze het niet willen.