Uber betaalt ruim $3 miljard voor Arabische concurrent

In aanloop naar de geplande beursgang is Uber flink op overnamepad. De app neemt het ons tot nu toe onbekende Careem over, een rittenapp die in het Midden-Oosten actief is. Met $3,1 miljard is het de grootste tech-overname ooit in de regio.

If you can't beat them, swallow them. Dat lijkt het adagium van Uber, dat zijn positie in het Midden-Oosten met de overname verstevigt. Het in Dubai gevestigde Careem bestaat pas sinds juli 2012, toen het door twee consultants van McKinsey als startup gelanceerd werd. In de jaren die erop volgden kreeg de app investeringen van Daimler, Ubers Chinese concurrent Didi Chuxing, en het Saoedische Kingdom Holding.

Careem is actief in ca. 120 steden, van Marokko tot Pakistan, en vooral Saoedische vrouwen hebben baat bij het bedrijf. Voor hen zijn nog steeds veel barrières om zelf te rijden, en we kunnen ons voorstellen dat hun man/oom/neef/oppas ook niet elk moment van de dag beschikbaar is om het vrouwtje rond te chauffeuren. In dat geval biedt een taxi-app uitkomst.

Uber - dat zelf rond de $120 miljard gewaardeerd wordt - betaalt $1,7 miljard in waardepapieren en $1,4 miljard cash voor de overname, die het begin 2020 verwacht af te ronden.