'BMW heeft interesse in Honda-fabriek Swindon'

Terwijl diverse automerken met de Brexit in het vooruitzicht de aftocht blazen in het Verenigd Koninkrijk, blijft BMW fier achter de troepen staan. Er is zelfs sprake van interesse in Honda's te sluiten fabriek in Swindon.

De Britse auto-industrie zit in een recessie. De productie daalde de afgelopen periode sterk, en met de Brexit - die al geruime tijd als een donkere wolk boven de zakenmarkt hangt - in het vooruitzicht, heeft Honda besloten de fabriek in Swindon per 2021 te sluiten, maakt Nissan geen nieuwe X-Trail in Engeland, treft Aston Martin alvast zijn voorbereidingen, en staan de investeringen in de industrie over het algemeen on hold. En het Britse Dyson begint niet eens aan een Engels avontuur.

BMW is een belangrijke producent in het VK, met een kleine, maar dure basis in Goodwood (Rolls-Royce) en een volumelocatie in Oxford (MINI). In de tussentijd heeft Nederland (Nedcar) ook een aanzienlijk deel van de MINI-productie gekregen, alleen tonen de Nederlanders zich niet bepaald een betrouwbare partner, met frequent stakend personeel. Die krijgen de hele taart dus niet. Een sluiting van Oxford is voor BMW dan ook niet aan de orde, integendeel: de Duitsers schijnen met de gedachte te spelen om de fabriek van Honda in Swindon over te nemen. Dit bericht Autocar, als enig Brits medium. BMW heeft in Swindon al een fabriek waar metalen onderdelen worden gestanst.

De 'thuismarkt' is voor MINI belangrijk: van alle in Europa verkochte MINI's in 2018 (211.000 stuks), werd ongeveer een derde (68.000) in het VK verkocht. Bovendien verwacht BMW tarieven van 0 tot 5 procent, en die zijn nog te dragen. Vorige week woensdag liet BMW's productiebaas Oliver Zipse weten: “For us to consider fundamentally changing our production sites in the U.K., there’d have to be significantly more severe developments” Het is niet duidelijk hoe concreet de interesse in Swindon is, maar feit is dat BMW momenteel goed gaat, en daarom veel fabrieken op maximale capaciteit heeft draaien. Een deel van de productie van de 5 Serie is bijvoorbeeld uitbesteed aan Magna Steyr in Oostenrijk, en ook Nedcar is een onafhankelijke partij, die naast MINI's ook BMW X1-modellen maakt. De productie van de eerste elektrische MINI, die later dit jaar voor consumenten beschikbaar komt, staat ook in Oxford gepland.

De huidige Brexit-deadline loopt over twee dagen af, op 29 maart. Premier Theresa May heeft bij de EU echter voor een uitstel tot 30 juni gevraagd