Resultaten met Red Bull bepalen toekomst Honda in Formule 1

Red Bull liet al weten dat als ze niet kunnen winnen met de Honda-motor, ze uit de Formule 1 stappen. Voor Honda geldt blijkbaar hetzelfde, al bepalen zij of ze verder gaan bij de invoering van de nieuwe reglementen in 2021.

Red Bull laat wel vaker vallen dat ze om een of andere reden uit de Formule 1 stappen. De laatste keer werd de samenwerking met Honda aangehaald als potentiële reden. Als die niet zou werken, dan was het exit voor de rode stieren. Vanaf de andere kant van die samenwerking komt nu hetzelfde geluid. Honda houdt de ontwikkelingen binnen de sport nauw in de gaten en als er iets ze niet aanstaat, dan springen ze van boord. Maar daarvoor moet de relatie met Red Bull wel eerst dramatisch worden.

De Japanners hebben als doel om winnaars te zijn binnen de koningsklasse. Iets waar ze na de Grand Prix van Melbourne weer een keer van hebben mogen proeven. Maar toch blijft Honda kritisch kijken naar de toekomst. Masashi Yamamoto, Honda's F1 managing director: "This year will be very important for Honda to think about how we can commit after 2020 with Formula 1. One factor is about the 2021 regulation, of course it's going to be included. Also, the business and marketing around F1. The last thing is the result we can make with Red Bull. We cannot just decide from one thing."

Op dit moment zit zo'n beetje elke hoge heer (m/v) uit de Formule 1 aan een tafel te overleggen over de nieuwe reglementen. De uitkomst hiervan moet ergens in juni van dit jaar vaststaan. Tegen die tijd hebben we ook een beter beeld van de prestaties van Max Verstappen en zijn Honda-aangedreven RB15. Maar tot die tijd heeft Yamamoto een ding voor ogen: winnen.

As Honda, when we participate in any category of motorsport, our aim is to win. Before we started with Red Bull, I explained the details to the management how we're going to reach that. Then we convinced the upper management. So now the company's feeling, and the people here, has the same direction towards winning."