BMW geeft 5 redenen waarom u ook de nieuwe 1 Serie gaat kopen

De nieuwe BMW 1 Serie wordt voorwielaangedreven, en om eerlijk te zijn vinden we dit harder zuigen dan de krachtigste Dyson en Riley Mason gecombineerd. De PR-machine van de Duitsers heeft hierop geanticipeerd, en slaat ons met goed nieuws om de oren.

De BMW 1 Serie is een wonderlijk machientje. Hoewel het in de jaren erna steeds beter werd, was de Einzer bij zijn introductie in 2004 volstrekt onpraktisch. Je kon er weinig in kwijt, achterin zitten was als volwassene schier onmogelijk, en het uiterlijk was ook niet bepaald sexy te noemen. Niet voor niets kreeg de 1 Serie al snel de koosnaam 'hangbuikzwijntje' opgespeld.

Al deze bezwaren verbleekten echter zodra het dynamische rijgedrag van de achterwielaangedreven mini-BMW aan bod kwam. Dan moest u wel even de juiste motorisering kiezen: niet het astmatisch reutelende Prince-blokje dat u ook in een doorsnee-Peugeot kon vinden, maar gewoon de 2.0 viercilinder van BMW zelf. En als het echt een onsje meer mocht zijn, dan graag de 130i, met de dikke atmosferische zes-in-lijn onder de kap. Eigenlijk bizar, om een auto van net iets meer dan 4 meter lang te voorzien van een drieliter zescilinder. Maar BMW deed het, en daarvoor nemen we - in de woorden van Theo Maassen - ons petje diep af. 

Met de komst van de volgende - derde - generatie 1 Serie is het met die pret gedaan, dus we adviseren u met klem om nog even snel een M140i te scoren, als de financiën het toelaten. De nieuwe Een komt op het UKL-platform te staan, dat het deelt met MINI en de 2 Serie Active Blergh. De motoren komen dwars te liggen in plaats van in de lengte, en de vooras is ook de primaire ontvanger van de aandrijving. Voor wie dat in de oren klinkt als een martelsessie in Narcos: Mexico heeft BMW een goednieuwsshow gemaakt, om de twijfels weg te nemen. Komt 'ie:

Het oude concept van de 1 Serie was weliswaar leuk, maar zo'n cardanas in je vloer vreet wel ruimte. Daarnaast moet de nieuwe plaatsing van de motor ook voor extra ruimte zorgen. Bovendien gaan we ervan uit dat BMW de auto weer een klein stukje oprekt, dus gezinnen die de auto willen gaan gebruiken kunnen hun hart ophalen.

Een 1 Serie is geen 1 Serie zonder de optie van heel veel vermogen. BMW schroefde zijn 2.0 viercilinder al op van 258 naar 306 pk, en legde het resultaat in de X2 M35i-dinges, en nu gaat het hetzelfde doen met de komende M135i xDrive. Voor de duidelijkheid: in BMW's nieuwste naamstrategie heeft een x30-35i vier cilinders, en een x40i(d) en hoger zes cilinders.

Hier laten we de paarse broeken even aan het woord:

Een cruciaal element voor de uitzonderlijke wegligging van de nieuwe BMW 1 Serie is de ARB-technologie, die de grip van de voorwielen nadrukkelijk verbetert. Het systeem is bekend van de BMW i3’s en debuteert nu in een auto met verbrandingsmotor. Deze technologie van BMW i verbetert de tractie niet alleen, maar reageert duidelijk sneller en preciezer.

De ARB-technologie is standaard in de BMW 1 Serie en omvat een tractiecontrolesysteem dat direct in het motormanagement is geïntegreerd in plaats van in de besturingseenheid van de Dynamic Stability Control (DSC). Daardoor wordt de informatie drie keer zo snel doorgegeven, terwijl de bestuurder voelt dat het systeem tot wel tien keer zo snel reageert. In nauwe samenwerking met DSC beperkt de ARB-technologie het optreden van onderstuur tijdens accelereren, wat een vaak voorkomend verschijnsel is bij voorwielaangedreven auto’s. Er vinden echter geen ingrepen in de aandrijving plaats, wat de dwarsstabiliteit van de auto bevordert

Performance Control is de naam die BMW geeft aan een systeem dat dynamische remingrepen uitvoert. Bij het rijden op het randje kunnen afzonderlijke wielen worden afgeremd, indien nodig. Verder belooft BMW een hogere torsiestijfheid door gerichte toepassing van extra verstevigingen. Een voorbeeld hiervan is de standaard gemonteerde boemerangvormige draagarm aan de achterzijde van de carrosserie. 

“Door de verregaande integratie van alle aan de rijdynamiek gerelateerde systemen en de innovatieve tractiecontrolefunctie biedt de nieuwe BMW 1 Serie een geheel nieuw niveau van rijplezier”, aldus de Duitsers.

Oke, misschien noemt BMW dit laatste punt niet, maar toch voegen we hem hier toe. Onderschat nooit de (aantreekkings-)kracht van een sterk merk. Er zijn genoeg mensen aan de onderkant van de range, waar het volume zit, die graag een 1 Serie aanschaffen, ook al is dat een model met een driecilinder onder de kap en niet al te veel luxe. Ook al trekt het de 1 Serie naar de dark side, goede auto's bouwen is iets dat BMW zonder enige twijfel kan. We gaan de nieuwe dan ook zeker eens aan de tand voelen, zodra deze - later dit jaar - verschijnt.