'Kamer keihard voorgelogen over krom rekenmodel Tesla-subsidie'

Het verhaal van de onderschatting van subsidies op elektrisch rijden in Nederland gaat nog een staartje krijgen. Een nieuwe publicatie wijst erop dat de Kamer door staatssecretaris Snel is voorgelogen.

Vorige week zetten wij ir. Robert Kok in het zonnetje. Deze consultant verdiende ruim 900.000 euro aan een zelfgemaakt rekenmodel, genaamd CarbonTax. Het model voorspelt de toekomstige verkoopontwikkeling van elektrische auto's, en dient als basis voor overheidsbeleid en stimulerende maatregelen. Wat blijkt: Kok zat er faliekant naast met zijn model, maar deelde dit niet met zijn opdrachtgever, en als klap op de vuurpijl mocht hij  - met een nieuwe consultantspet op - zijn eigen model nog eens voor een flink tarief narekenen. Een ware shit show, maar ja: overheid.

Vandaag verscheen een publicatie (betaald) van Follow The Money, dat zich nog eens extra vastbeet in de materie. En als FTM dat doet, berg je dan maar. Een van de conclusies: stas. Snel meldde de Tweede Kamer dat het model gevalideerd is door TNO en PBL, terwijl beide instanties dat ontkennen. Op basis van deze bevindingen heeft CDA-terriër Pieter Omtzigt zich nog eens in het dossier gegraven. Hij stelt - samen met twee andere Kamerleden - nu vragen aan Snel:

Wordt vervolgd dus. We kunnen ons wel voorstellen Robert Kok met zijn Tesla Model X al deze aandacht kan missen als kiespijn. De grond wordt hem inmiddels wellicht wat heet onder de voeten; en dan niet omdat er allemaal batterijen in liggen.