Verzekeraars laten ex-leaserijders meer betalen

Leaserijders die jaren in een auto van de baas mochten rondkarren en ineens denken dat een eigen auto een beter idee is, worden extra benadeeld door de verzekering. Leasemaatschappijen houden de schadevrije jaren namelijk niet bij.

Als leaserijder heb je het helemaal niet slecht. Voor relatief weinig centen rij je in een mooie nieuwe auto en hoef je nooit wakker te liggen om een hoge reparatierekening. Maar als de baas de auto-privileges intrekt, of je wisselt van baan waar een leaseauto niet bij hoort, dan zit er weinig anders op dan een eigen auto kopen. En juist dan ben je de pineut, want dan begin je weer zonder schadevrije jaren en mag je de hoofdprijs voor de autoverzekering betalen. Daar waarschuwt de consumentenbond nu voor.

De Consumentenbond vond het nu hoog tijd om een storm in een glas water te starten omdat steeds meer mensen aan het leasen slaan. Meer dan de helft van de nieuwe auto's zit in een leasecontract. Dat komt niet alleen door de zakelijke rijders, maar ook private-lease zit in de lift. 

Toch is het helemaal niet zo vreemd dat veel leasemaatschappijen de schadevrije jaren van de bestuurders niet bijhouden. De auto staat namelijk op naam van het bedrijf en niet van de bestuurder, dus in theorie bouwt de leasemaatschappij de schadevrije jaren op. Daarnaast is leasen natuurlijk een soort verkapte vorm van huren en bij het huren van een auto worden schadevrije jaren ook niet opgeteld en meegerekend aan het einde van de huurperiode. 

Het zure in dit hele verhaal lijkt hem vooral te zitten in de administratie van Roy-data die het aantal schadevrije jaren bijhoudt. Deze instantie 'vergeet' na drie jaar hoeveel jaren er zijn opgebouwd en zet de teller weer op nul. Na een leasecontract van meerdere jaren zijn dus alle opgebouwde jaren vergeten en is de daarmee opgebouwde korting ook weg. 

Nu is er een aantal leasebedrijven die zich hebben aangesloten bij Roy-data waardoor degenen met een contract bij deze partijen gewoon netjes hun schadevrije jaren opbouwen. Voor degene die dat gelukje niet hebben bestaan er nu twee oplossingen: het makkelijkste is altijd blijven huren leasen, en de andere is de schadehistorie tijdens het leasecontract opvragen bij de leasemaatschappij en deze overleggen met de nieuwe verzekeraar. Deze zal hiermee een korting verrekenen terwijl het aantal schadevrije jaren op nul blijft staan.

En laten we vooral niet vergeten dat de brokkenpiloten onder de leaserijders hier erg blij mee is als ze overstappen naar een eigen auto. De schadevrije jaren kunnen ook negatief zijn waardoor verzekeraars kunnen weigeren of een exorbitant hoog maandbedrag vragen.