Hier, de meest gemiddelde auto van Nederland

Goedemorgen, grijze muizen. Wanneer u vanmiddag vanuit kantoor in uw auto stapt, is de kans groot dat dit een grijze Ford Focus uit 2008 is. Zeggen wij niet, maar het CBS wel. En die meten dingen.

Wat is de stand van ons wagenpark? Met deze centrale vraag houdt het CBS zich regelmatig bezig, en dankzij de gegevens van het RDW is dit heel makkelijk te kwantificeren. Uit de nieuwste publicatie blijkt dat onze auto in 2019 gemiddeld 11 jaar oud is, in 2009 was dit nog 9 jaar. De populairste kleur is grijs, en wie deze twee zaken met elkaar combineert komt uit op bovenstaande auto. De Ford Focus was in 2008 met 11.500 verkopen een van de populairste auto's van Nederland. Maar we hadden ook een Opel Corsa ter illustratie kunnen nemen, die ging maar liefst 14.000 keer over de toonbank.

Enfin, de auto's op de weg worden gemiddeld dus steeds ouder. Aan de ene kant omdat er (door particulieren) niet heel veel mee wordt gereden, aan de andere kant omdat ze iets beter in elkaar zitten dan 40 jaar geleden. Een modale auto van 11 jaar oud valt tegenwoordig niet van roest en ellende uit elkaar, dat was vroeger iets vaker het geval.

In totaal waren er op 1 januari ruim 8,5 miljoen personenauto’s, 1,9 procent meer dan een jaar eerder. Van deze personenauto’s was 88 procent eigendom van een particulier. In totaal maken personenauto's tweederde van de Nederlandse wegvoertuigen uit. De helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder had een auto op naam staan. De meeste autobezitters (88 procent) hadden één personenauto, de rest bezat er twee of meer.

Voor het vijftiende jaar op rij is grijs de meest voorkomende kleur: bijna 2,9 miljoen auto's op Nederlands kenteken hebben een grijstint. Want grijs is zo lekker neutraal, en dat doet wonderen voor de doorverkoopmogelijkheden. De kleuren rood en groen komen daarentegen steeds minder voor. Het aandeel groene auto’s liep tussen 2003 en 2019 terug van 14 naar 4 procent, het aandeel rode auto’s van 19 naar 7 procent. Als u vindt dat auto's van kleur meer aandacht moeten krijgen, en het wegzakken van de groene auto wilt stutten, dan kunt u uw steentje bijdragen door een groene Audi RS5 of e-tron aan te schaffen.