Files nemen opnieuw toe, A16 Breda-Rotterdam drukst

Ondanks het uitblijven van slecht winterweer stonden we in het eerste kwartaal van 2019 vaker in de file dan een jaar eerder. Het meest verstopte stukje weg was de A16 Breda-Rotterdam.

Als Extince bij collega-rapper Winne op bezoek wil, moet hij daar veel tijd voor uittrekken. Althans, als hij de avond ervoor niet de laatste trein terug naar huis heeft gemist. De snelweg die hun steden met elkaar verbindt kan het aanbod aan voertuigen maar moeilijk verwerken, vooral tijdens de ochtendspits. In het eerste kwartaal van 2019 was de filezwaarte op deze weg -  tussen knooppunt Zonzeel en Dordrecht - het grootst. De filezwaarte is een berekening van de lengte van een file keer de duur ervan.

De filezwaarte in de ochtendspits nam met dertien procent toe en in de avondspits met ruim acht procent, zo meldt de ANWB. Waren files vroeger nog exclusief een domein van de Randstad, inmiddels stokt de doorstroom ook in het oosten en zuiden van het land. De drukste dag was het afgelopen kwartaal dinsdag 22 januari, toen sneeuwval en gladheid de oostelijke helft van het land volledig lamlegden. Op deze dag werd een filerecord van maar liefst 2.287 kilometer geboekt.

Met de aantrekkende economie vertoont ook de filezwaarte al geruime tijd een stijgende lijn. Veel meer asfalt neerleggen is niet altijd even wenselijk, dus de vraag is of de files met de volgende crisis verholpen worden, of toch eerder, via slimme maatregelen.