Tesla is zwaar afhankelijk van accu's. Zonder accu's kan er geen auto of vrachtwagen gebouwd worden, dus is het logisch dat de fabrikant keihard de accutechnologie aan het optimaliseren is. Daarbij wordt natuurlijk niet alleen gekeken naar stroomopbrengst en gewicht, maar ook naar de kosten. En dan komt de grondstof kobalt erg snel in beeld, want dat kan niet snel genoeg uit de grond getrokken worden, waardoor de prijzen blijven stijgen. Het is dus handig om accu's te hebben die steeds minder van het goedje gebruiken. Dat lijkt Tesla als de beste onder de knie te hebben, want de kathodes van een Model 3-accu bevatten maar 2,8 procent kobalt. En daar kan Volkswagen niet tegenop.
VW is ook druk bezig met het ontwikkelen van de accu's en komt met nieuwe versies hiervan in de volgende volledig elektrische Volkswagen (de I.D. 3). Maar volgens Frank Blome, hoofd van het Center of Excellence für Batteriezellen, kunnen de Duitsers zelfs dan nog niet tippen aan het minimale kobaltgebruik van Elon Musk en de zijnen. Ze krijgen het in Wolfsburg vooralsnog niet voor elkaar om met een productiemodel accu onder de twaalf procent kobalt te komen.
Maar goed, dat wil niet zeggen dat ze bij Volkswagen stilzitten. Daar worden op dit moment ook prototypes van accu's getest met ongeveer zes procent kobalt. Dat is toch alweer de helft minder dan in de accu's die de I.D. 3 meekrijgt. Maar volgens Frank kunnen we die prototypes in de eerstvolgende auto na de I.D. 3 gaan zien. Als we Elon Musk mogen geloven hebben zijn auto's tegen die tijd volledig kobaltloze accu's, dus lijkt het erop dat VW het maar niet kan winnen van Tesla.
Naast dat kobalt steeds duurder wordt, komt het grootste gedeelte ook nog eens uit Congo en daar nemen ze het niet zo nauw met goede arbeidsvoorwaarden en fijne arbeidsomstandigheden. Het goedje wordt op een zeer milieuonvriendelijke en onder erbarmelijke omstandigheden uit de grond getrokken waarbij ook nog eens regelmatig kinderen worden ingezet. Het is daarom voor autofabrikanten niet alleen financieel handig om het kobalt te schrappen, maar straalt het ook nog eens goed af op hun imago. Daarom geeft BMW alvast het goede voorbeeld en stopt het vanaf volgend jaar helemaal met de inkoop van kobalt uit Congo. Volkswagen stelt vanaf deze zomer een aantal eisen bij de inkoop van het goedje.